НОВИНИ

От нашите пратеници: След първия тур на президентските избори във Франция

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен са кандидатите, които класираха за балотажа на президентските избори на 7ми май. Центристът Макрон получи около 24 процента от гласовете на първия тур. Неговият конкурент и лидер на крайната десница, Марин Льо Пен събра над 21 на сто.

Надежда Василева
от Надежда Василева оператор: Лъчезар Ораков
06:28, 24.04.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В щаба на центриста Еманюел Макрон посрещнаха с радост новината, че печели първия тур на вота. А той самият определи резултата като обръщане на страницата на политическия живот във Франция.

Хората на крайно дясната Марин Льо Пен също празнуваха, макар и малко разочаровани, че тя отива втора на балотажа. Шефът на предизборната ѝ кампания заяви, че вотът на 7 май се превръща в референдум за глобализацията. Тя самата заяви, че е кандидат на народа и обеща на французите да ги освободи от елитите.

Първият тур сбъдна прогнозите на анализаторите, че традиционните левица и десница ще останат извън финала на битката за Елисейския дворец. Консерваторът Франсоа Фийон и кандидатът на френските социалисти Беноа Амон призоваха за подкрепа на Еманюел Макрон на втория тур.

;

Фийон отново разкритикува идеите на Льо Пен за излизане от Евросъюза и заяви, че икономическите ѝ мерки ще докарат Франция до фалит. Амон определи неуспеха като исторически. Според него елиминирането на левицата от крайната десница е знак за морално поражение, но левицата не е мъртва и ще бъде възродена. Крайно левият Жан Люк Меланшон заяви, че резултатът от вота не е този, който са очаквали и че ще се допитат до привържениците си кого да подкрепят.

Веднага след обявяването на резултатите протестиращи се събраха на площада на Бастилията, недоволни, че Марин Льо Пен се е класирала на балотажа. Стигна се до сблъсъци с полицията.

Десетки полицейски коли блокираха съседните улици. Протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кръг от политически консултации при президента Радев
Започва кръг от политически консултации при президента Радев
Еманюел Макрон: Ще бъда гласът на надеждата за Франция и за Европа
Еманюел Макрон: Ще бъда гласът на надеждата за Франция и за Европа