НОВИНИ

Благотворителен концерт за църквата "Всех Святих" в Русе

Благотворителен концерт събра средства за изографисване на православния храм "Всях Светих" в Русе. Църквата е била разрушена преди повече от 40 години, а сега е изградена отново изцяло със средства от дарения. В рубриката на БНТ2 "Търси доброто" ще ви разкажем за каузата, която вече 10 години русенци подкрепят – да бъде завършен храмът.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:40, 23.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

През 1975 година храмът "Всех Святих" е съборен от тогавашното комунистическо управление. И вече десетилетия русенци говорят, че заради това над града тегне прокоба. През 2007 година започна кампания за възстановяването на църквата. Сградата вече е издигната, поставени са витражите, но са необходими още средства за довършването на вътрешния ѝ интериор. Затова и русенци продължават да правят благотворителни инициативи.

Сдружение "Северно сияние" вече за втори път организира концерт за набиране на средства.

Вили Икономов – вокален педагог: "Имаме една душевна потребност, ако може с нещо да помогнем за светите неща в нашия град. И колкото и скромна да е нашата дан, аз смятам, че ще бъде добре всички да знаят, че добротата помага навсякъде."

Именно отношението към добрите дела беше довело десетки русенци на този концерт – да чуят талантливите деца и да помогнат за една благородна кауза.

Весела Стойнова: "Всички русенци с нетърпение чакат нейното възвръщане. Има голямо значение за духовността на Русе."

А както казва отец Димитър, важна е не сградата, а хората да имат място, където да се събират.

Отец Димитър: "Църквата са хората. Храмът е място за среща на тези хора и то среща около нещо много важно, среща около трапезата Господня, среща около Христос."

Парите, събрани от концерта – 555 лева, ще бъдат преведени по сметката на Русенската митрополия, за да се подпомогне изграждането на нов иконостас, приемна и просветителски център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов видя борба между червени олигарси в скандала Цацаров - Дончев - Гергов
Борисов видя борба между червени олигарси в скандала "Цацаров - Дончев - Гергов"
Училище в Кюстендил бори агресията с музика
Училище в Кюстендил бори агресията с музика