ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Националната кулинарна купа на България събра най-добрите готвачи в страната

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
5548
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Свежи местни продукти, сготвени по здравословен начин - това са новите тенденции в гастрономията. Над 120 топ готвачи се състезаваха в Пловдив за Националната кулинарна купа на България. Надпреварата в десетото юбилейно издание на престижния конкурс беше в различни категории, международно жури избра най-добрите в различните категории. Кулинарната академия грабна приза за най-добър отбор на България.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Кандидатите за Националната кулинарна купа се изправиха пред различни предизвикателства. За сладкарите имаше задължителна тема - Игра на тронове и те трябваше да изработват шоколадови кули, вдъхновени от филмовата сага. Яйца на дракони, мечове и кораби от шоколад се родиха от въображението и уменията на майсторите. Готвачите трябваше да работят по класически рецепти, но с лични интерпретации. Професионален футболист допреди 6 години, сега Петьо Станишков е завладян от предястията.

      Петьо Станишков, участник: "Приготвям три консистенции на аспержи с патешко филе, сос от коприва и левурда- див чесън. Извличам олиото от левурдата за украса."

      И в кулинарията има мода.

      Андрей Стоилов, председател на Асоциацията на професионалните готвачи в България: „Новите тенденции бих казал, че са здравословното хранене - това е нещо, което всички търсят."
      Йонко Дяков, член на журито: „Започват да използват свежи локални местни продукти, връщат се старите техники като ферментацията, ние сме използвали тези методи преди години, нашите баби и дядовци са правили меса, плодове и зеленчуци по този начин."

      Освен че са здравословни, старите техники придават сила и плътност на ястията, категорични са топ кулинарите. Майсторът Пламен Петров винаги залага на морската храна.

      Пламен Петров, член на журито: „Препоръката е даже за хора над 50 години три пъти в седмицата да консумират риба прясна или замразена, но не от консерва, което спомага за изчистването на вредния холестерол."

      Какво трябва да истински доброто ястие, за да впечатли журито?

      Светлозар Георгиев, член на журито: „Трябва да е красиво, вкусно и да има баланс в ястието, да се усещат много нотки и много загадъчно трябва да е, като картина с много нюанси"

      Националната купа „Най-добър готвач на България" грабна Александър Тодоров от Русе.

      Александър Тодоров: „Тайната за победата е постоянство, то е много важно за един готвач, да не се отказваш."

      Купата за Кулинарен отбор на България спечели тимът на кулинарна академия Ейч Ар Си.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?