Свежи местни продукти, сготвени по здравословен начин - това са новите тенденции в гастрономията. Над 120 топ готвачи се състезаваха в Пловдив за Националната кулинарна купа на България. Надпреварата в десетото юбилейно издание на престижния конкурс беше в различни категории, международно жури избра най-добрите в различните категории. Кулинарната академия грабна приза за най-добър отбор на България.
Кандидатите за Националната кулинарна купа се изправиха пред различни предизвикателства. За сладкарите имаше задължителна тема - Игра на тронове и те трябваше да изработват шоколадови кули, вдъхновени от филмовата сага. Яйца на дракони, мечове и кораби от шоколад се родиха от въображението и уменията на майсторите. Готвачите трябваше да работят по класически рецепти, но с лични интерпретации. Професионален футболист допреди 6 години, сега Петьо Станишков е завладян от предястията.
Петьо Станишков, участник: "Приготвям три консистенции на аспержи с патешко филе, сос от коприва и левурда- див чесън. Извличам олиото от левурдата за украса."
И в кулинарията има мода.
Андрей Стоилов, председател на Асоциацията на професионалните готвачи в България: „Новите тенденции бих казал, че са здравословното хранене - това е нещо, което всички търсят."
Йонко Дяков, член на журито: „Започват да използват свежи локални местни продукти, връщат се старите техники като ферментацията, ние сме използвали тези методи преди години, нашите баби и дядовци са правили меса, плодове и зеленчуци по този начин."
Освен че са здравословни, старите техники придават сила и плътност на ястията, категорични са топ кулинарите. Майсторът Пламен Петров винаги залага на морската храна.
Пламен Петров, член на журито: „Препоръката е даже за хора над 50 години три пъти в седмицата да консумират риба прясна или замразена, но не от консерва, което спомага за изчистването на вредния холестерол."
Какво трябва да истински доброто ястие, за да впечатли журито?
Светлозар Георгиев, член на журито: „Трябва да е красиво, вкусно и да има баланс в ястието, да се усещат много нотки и много загадъчно трябва да е, като картина с много нюанси"
Националната купа „Най-добър готвач на България" грабна Александър Тодоров от Русе.
Александър Тодоров: „Тайната за победата е постоянство, то е много важно за един готвач, да не се отказваш."
Купата за Кулинарен отбор на България спечели тимът на кулинарна академия Ейч Ар Си.
Гроздан Караджов: Новият закон за обществения транспорт разчита на данни и цифрова инфраструктура
"Свети Паисий - от Фараса към небесата" - духовният път на един от най-обичаните съвременни светии оживява на екрана
Сменихте ли гумите? Засилени полицейски проверки в цялата страна в рамките на акция "Зима"
След решението на КС за референдум за еврото - политическите коментари (ОБЗОР)
Русия удари смъртоносно Западна Украйна, Румъния вдигна бойни самолети заради руски дрон