НОВИНИ

Мащабна акция на спецпрокуратурата срещу фабрики за незаконни цигари

Мащабна акция на специализираната прокуратура на 20 адреса - офиси, барове и ресторанти в София, сред тях „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“ - бившият „Кошарите“. Това е продължение на разследването на схемата около разбитите фабрики за нелегални цигари и за пране на пари, която е ощетила държавата с милиони левове. Все още няма официална информация кои са разследваните и има ли задържани.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:39, 14.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

С днешната си акция в София, Специализираната прокуратура "атакува" ръководните нива на разбитите в края на август четири фабрики за незаконно производство на цигари. Те се намират в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Тогава полицията иззе 42 тона тютюн на стойност 7 милиона лева, а 23 души бяха задържани.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че сега са на прицел висшите ешелони в схемата.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Тези хора са били, да го наречем, собственици на тези фабрики, са налице доказателства, че те са организирали производството, те са се занимавали с пласмента и съответно са получавали финансовия ресурс от тези фабрики.
;

Според Иван Гешев фабриките са генерирали огромни печалби.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Това е въпрос на сметки и на математика, но говорим, тези фабрики според мен генерират поне 10 милиона на месец.
;

Заместник-главният прокурор отказа да назове конкретни имена на разследваните лица, но нито потвърди, нито отрече, че е арестуван Евлоги Станоев - Бирмата.

Той не конкретизира и дали претърсените офиси и ресторанти са част от механизъм за пране на пари.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Когато един човек генерира определен финансов ресурс от криминална дейност, да я наречем, е че този ресурс трябва да бъде изпран и да бъде вложен в нещо. Не точно това е целта на проверките на тези ресторанти - просто имаме информация, че там може да се съдържат предмети, вещи, книжа, които са в интерес на разследването.

За сега за връзка с арестите в Карнобат, където също беше разбита фабрика за незаконни цигари, не може да се говори, добави Иван Гешев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина​, няма данни за пострадали българи
​Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина​, няма данни за пострадали българи
Атака и Воля поискаха НС да задължи премиера да защити Унгария в Съвета на ЕС
Атака и "Воля" поискаха НС да задължи премиера да защити Унгария в Съвета на ЕС