НОВИНИ

Директорът на Агенцията по горите подаде оставка

Заради сигнал за конфликт на интереси председателят на Агенцията по горите Григор Гогов подаде оставка. Решението му да се оттегли било лично, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на Централния епизоотичен съвет, свикан по повод африканската чума по свинете.

Николай Минков
от Николай Минков
17:16, 14.09.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Повод за оставката е сигнал, че доставчик на материали за изграждане на оградата срещу проникването на африканска чума по свинете от сухоземната граница с Румъния, е свързан с член от семейството на Григор Гогов.

Румен Порожанов, министър на земеделието и горите: Ние направихме проверката, която за n-ти път се прави не установи пряк конфликт на интереси. Независимо от всичко, аз съм го изпратил на компетентата комисия - КОМПИ за извършване на независима проверка по отношение на всички данни, които се съдържат в сигнала.

След днешното заседание на Централния епизоотичен съвет, свикан заради чумата по свинете стана ясно, че от проверените 61 индустриални свинеферми, в 6 са констатирани нарушения на санитарните мерки.

;

Санитарните служби призовават всички стопани, които отглеждат в домашни условия свине, в рамките на 20-километровите зони за сигурност около индустриалните свинеферми доброволно да унищожат своите животни в противен случай ще последват санкции.

д-р Дамян Илиев - председател на БАБХ: Законодателството е изключително строго в тази посока. Ще се наложат и актове, и тези животни ще бъдат евтаназирани и няма да бъдат компенсирани.

Местните санитарни власти със съдействието на Областните управители и кметовете и ще проверяват по домовете за нерегистрирани прасета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов откри производствен цех в „Интендантско дружество“
Каракачанов откри производствен цех в „Интендантско дружество“
Голове на Божинов и Стоев не стигнаха за победа на Ботев Враца срещу Верея
Голове на Божинов и Стоев не стигнаха за победа на Ботев Враца срещу Верея