НОВИНИ

В МС обсъждат мерки срещу пренасянето на африканска чума по свинете

Мерки срещу пренасянето на африканска чума по свинете и чума по дребните преживни животни обсъжда Централният епизоотичен съвет. Срещата е в Министерския съвет.

Николай Минков
от Николай Минков
12:09, 14.09.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Завърши първото заседание на Националния епизоотичен съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев. Стана ясно, че опасността от разпространението на африканска чума по свинете е в много висока степен. В Румъния 12 области са под карантина, заразата е достигнала френско-белгийската граница. Мерките, които предприема българското правителство и компетентните органи са следните:

Беше създадена 20-километрова санитарна зона около индустриалните свинеферми, за да не се допусне заразяването с африканска чума.

Апелира се към всички стопани на свине, чиито стопанства се намират в тази зона, доброволно да изколят своите животни, за да бъдат компенсирани от държавата. Ветеринарните служби ще евтаназират свинете на тези, които откажат и те няма да получат компенсация.

Готови са и коридорите в тези 20-километрови санитарни зони за транспортиране на животните, които са за промишлени нужди. От 61 ферми, проверени в България, които се занимават с този тип животновъдство, в 6 от тях са установени нарушения на санитарните норми.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Коридори от гледна точка на превоз до кланица или движение на животни към фермата ще бъдат направени. Това го позволява директивата. Имаме какво да пипнем и в самата наредба, която да синхронизираме с директивата. Така, че проблем би се появил, когато вече имаме зараза в повече области, които вече се създава епидемиологична обстановка. Но към момента, както е ситуацията - не смятаме, че имаме проблеми.
Дамян Илиев, директор на БАБХ: Хората наистина трябва да си заколят прасетата и да ги усвоят, защото то ще излезе и решение на МС. Но ако погледнем законодателство - тези които не го направят, законодателството е изключително строго в тази посока. Ще се наложат и актове и тези животни ще бъдат евтаназирани и няма да бъдат компенсирани.


;

По отношение на скандала с оградата на границата ни с Румъния земеделският министър Порожанов заяви, че директорът на Агенцията по горите Григор Гогов до края на деня или най-късно в понеделник ще подаде оставка. Целият случай е даден на компетентните органи. Знаете, има съмнение, че лица от неговото семейство са участвали в обществена поръчка за доставката на коловете, върху които е монтирана оградата на сухопътната ни граница с Румъния като превантивна мярка срещу навлизането на африканска чума по свинете. На този етап всичко е в ръцете на компетентните органи.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приятели и близки почетоха паметта на загиналото на пешеходна пътека момиче
Приятели и близки почетоха паметта на загиналото на пешеходна пътека момиче
Спецакцията в София е срещу ръководители на организирана престъпна група
Спецакцията в София е срещу ръководители на организирана престъпна група