НОВИНИ

Мащабна акция за данъчни престъпления при такситата в Пловдив

Мащабна акция на Икономическа полиция сред таксиметровите компании и фирми – превозвачи в Пловдив. Проверките са по линия на данъчни престъпления и в тях участват още представители на НАП и Държавна агенция "Автомобилна администрация". Операцията е под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив и се очаква да продължи няколко дни.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
07:46, 28.03.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Внезапната акция на Икономическа полиция е изненадала вчера мнозина от шофьорите на таксита в Пловдив.

Добромир Иванов, таксиметров шофьор: Бяхме на стоянката с един колега и ни спряха отзад полицаите и просто ни казаха: документите... и аз попитах нещо да не сме в нарушение, обаче се оказа, че проверяват целия град.
Христо Димитров, таксиметров шофьор: Спря полицейска кола, дадоха ми призовка и ми казаха, че трябва да се явя незабавно в икономическа полиция – Пловдив. Така ще бъде за всички колеги. До два дни трябва да минат всички от тук.
Добромир Иванов, таксиметров шофьор: То пишеше, че незабавно трябва да се явим. Обаче аз като видях колко хора има, това незабавно ще отиде една седмица сигурно.

По време на акцията са отнети и пътните книжки на шофьорите. Така автоматично те вече не могат да работят с автомобилите си.

Христо Димитров, таксиметров шофьор: Всички документи, които принадлежат към автомобила, с който се извършва таксиметров превоз, се прилагат един вид като доказателство и се конфискуват... -Колко време очаквате, че няма да може да работите? -Ами като им знам колко бързо се оправят – с месеци.
Атанас Топузлийзки, таксиметров шофьор: Пътната книжка като ви вземат и всичко, и общинско как да работиш и оставаме на улицата. Как да работим?!

Според управители на таксиметрови фирми мащабната акция засяга целия бранш и е много вероятно в следващите няколко дни гражданите трудно да намират свободна кола. Водачи твърдят, че операцията е заради две фирми, чиито собственици от години укривали данъци, а шофьорите работели без трудови договори.

Станимир Донев, собственик на таксиметрова компания: Трябва ясни правила, по които да се работи, за да може шофьорите да не са в нарушение, защото сега, ако питате някои от шофьорите тук всеки ще ви каже, че е изряден. Той си има общинско, има си пътна книжка, има си всички необходими документи.

Очаква се днес от полицията и прокуратурата в Пловдив да оповестят броя на задържаните в хода на акцията и нови подробности за мащабната операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Т. Чобанов: Недостиг на места има само за деца в яслена възраст
Т. Чобанов: Недостиг на места има само за деца в яслена възраст
Кое часово време да изберем – лятното или зимното
Кое часово време да изберем – лятното или зимното