НОВИНИ

​Мащабно антитерористично учение в София

Мащабно антитерористично учение се проведе в София тази нощ. Районът около НДК беше отцепен от полицията. Тренировки се проведоха и на метростанция "Константин Величков".

Александър Марков
от Александър Марков
17:26, 23.03.2016
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

В учението участваха специалните служби, МВР, армията, Бърза помощ и Червеният кръст. Антитерористичното учение е планирано преди два месеца и съвпадението му с кървавите атентати в Брюксел е случайност, коментира премиерът Бойко Борисов.

Целта е била да се синхронизират и проверят реакциите на всички служби при евентуален терористичен акт у нас.

На среднощното учение бяха репортерите ни Тихомир Игнатов и Александър Марков.

Минути преди 24 ч. група маскирани мъже влизат в НДК. Предполагаемите терористи излизат секунди по-късно и изчезват от сцената с мръсна газ.

Секунди след предполагаемия атентат пристигат охранители. Извеждат първите ранени. Периметърът е отцепен от жандармерията и столичната полиция. Две минути по-късно пристигат и първите линейки, за да окажат спешна помощ на ранените.

Екипи на Червения кръст оказват допълнителна помощ на пострадалите. След като осигурява периметър, полицията започва разпит на очевидци - случайни минувачи, а не статисти.

- Първоначално си помислихме, че става нещо, защото изведнъж всичко се случи толкова бързо. Ние седяхме ето там отсреща и почнаха да идват много полицаи, линейки и се чудим вече какво става, обаче впоследствие разбрахме вече, че е учение.

- Смятам, че е много добре като цяло народът да бъде обучен в някаква ситуация как да реагира.

Минути по-късно Специализираният отряд за борба с тероризма атакува част от терористите, останали в НДК.

Мариела Михайлова, пресцентър на МВР: Тренировъчните действия се осъществяват по предварително изготвен сценарий. Взети са всички необходими мерки за осигуряване на реда в столицата.

Учението продължи със сигнал за взрив на метростанция "Константин Величков". Задачата на спасителните екипи беше да евакуират затиснатите пътници след взрива.

Учението премина под наблюдението на военния министър Николай Ненчев. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков също проследиха пряко акцията. Детайлите около антитерористичното учение бяха пазени в пълна тайна.

Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Всички коментари - само от пресцентъра на МВР.

След учението главният секретар на МВР похвали реакцията на службите, а на обвиненията в показност отговори, че решението учението да се огласи е било взето, за да не се всява паника сред столичани. Призна, че средата за сигурност в Европа е променена заради атентатите, но конкретна заплаха срещу България няма.

Гл. комисар Георги Костов, гл. секретар на МВР: Нямаме амбицията, че сме безгрешни, но така или иначе, бързината на реакцията снощи е оптимистична. МВР в рамките непосредствено след получаване на информацията за атаките в Брюксел предприе ред от действия. Определени действия по граничен контрол с цел недопускане на потенциални заплахи в страната, бе въведен 100%-ов контрол дори на вътрешните ни граници. В рамките на страната бе стартирана спецоперация, която е свързана със засилено полицейско присъствие и изострена бдителност на полицейските сили.

В учението участваха армията, полицията и спецслужбите. А случайните минувачи, попаднали в района на учението и взети за статисти, без право да напуснат, останаха под дъжда до късно през нощта.

;

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира оплакванията на граждани, задържани в района на антитерористичното учение, като призна че е научила за тях от социалните мрежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишени мерки за сигурност преди католическия Великден
Повишени мерки за сигурност преди католическия Великден
Aрести в Бавария преди нападенията в Брюксел
Aрести в Бавария преди нападенията в Брюксел