НОВИНИ

Маскирани младежи нахлуха в столично училище, за да се саморазправят с ученик

Двама маскирани младежи, въоръжени с палки и метални тръби нахлуха в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“, за да се саморазправят с десетокласник, който учи там. Инцидентът е станал вчера след 15 ч. За щастие той се е разминал без пострадали.Колко обаче са защитени децата ни в училище и какви са версиите за нападението, разказват Владимир Христовски и операторът Асен Цветков.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
15:49, 07.12.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Всичко започнало от пререкание извън училището между десетокласник от Механоелектротехникума и осем момчета от клуба, в който той тренира бокс. Момчето се опитало да избяга и се скрило в училището, но двама от групичката го последвали. След като изкъртили входната вратата на техникума, те нахлули в сградата, стигнли до втория етаж, започнали да отварят вратите на класните стаи и да викат. В гимназията няма охранител, а портиер, който заедно с дежурния учител не успели да ги спрат.

Ученик: В училище не е много сигурно. Всичко може да се случи. Тук вярно има портиер, обаче...
БНТ: Идваш със страх на училище?
Ученик: Понякога да.

В основата на търсената саморазправа е ревност, смятат ученици. От известно време десетокласникът си пишел във Фейсбук с приятелката на един от нападателите. Днес той не беше на училище. Според директора на училището нападателите са били в сградата на техникума около 4 минути.

Мардирос Зовикян, директор на професионална гимназия по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров“: Аз ги пресрещнах. Успях да хвана единия за ръкава, но той ми се изплъзна, защото беше със шушлеково яке, и избягаха навън.

Директорът твърди, че единият нападател е бил маскиран, но на другия се виждало лицето. То е запечатано от видеокамерите в училището. Парадоксалното в случая е, че инспектори на 5-то районно се намират точно срещу техникума, но въпреки това изпускат нападателите. Според директора причина за това е бавната реакция на дежурния учител, който вместо да звънне в районното, е позвънил на 112. Както и че портиерът не е използвал паник-бутона, с който разполага училището, а вместо това е отишъл до сградата на инспекторите.

Екипът ни на място видя обаче, че мониторът, на който трябва да се вижда картина от камерите за видеонаблюдение, не работи. По думите на портиера това е така от седмица. Директорът обясни, че няма средства, за да се наеме охрана на сградата, която си делят Механотехникума и Първа частна английска гимназия. Междувременно от Регионалното управление на образованието казаха за БНТ2, че е изискан доклад от директора, за да предприемат конкретни действия.

От Министерството на образованието коментираха, че вината за занижения пропускателен режим е на директора и подчертаха, че именно той е човекът, който трябва да гарантира сигурността на учениците. Още повече, че има различни възможности охраняването на училището да се финансира по програми на министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ортопеди във Варна оперират безкръвно стави с най-модерна техника
Ортопеди във Варна оперират безкръвно стави с най-модерна техника
Няма да има ревизия на Лозанското споразумение, заяви гръцкият президент ​
Няма да има ревизия на Лозанското споразумение, заяви гръцкият президент ​