НОВИНИ

Масов бой в бежанския център в Харманли

Боят е възникнал заради подигравка за фалшиво пеене. Участвали са близо 800 бежанци. Пристигналите на мястото на инцидента полицаи бяха посрещнати с камъни. Пострадали са леко трима сирийци. От Агенцията по бежанците съобщиха, че се търси вариант за охрана на центъра от МВР, обмисля се и лагерът да се превърне от отворен в затворен тип.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 29.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Боят започнал около 23 ч. след възникнал конфликт между група иракчани и афганистанци.

Тома Зафиров, началник отдел в Агенция за бежанците: "Доколкото имаме информация, която не е потвърдена едно от лицата, които са подали молба и са настанени в центъра, се е разхождал пред самите общежития и е пеел на по-висок глас. Била му е направена съвсем така коректна според нас забележка".

Забележката за фалшиво пеене прераснала в масово сбиване. Охранители подали сигнал в полицията. На място пристигнали над 50 полицейски служители, които били посрещнати с камъни от биещите се бежанци. Очевидци от близките жилищни блокове разказаха, че се наложило те на бъде разпръснати с водна струя.

Георги Севов, очевидец: "Беше като на футболен мач, с много викане, но с праскане, което впоследствие на осветената част видях, че има хора, които се навеждаха, вземаха камъни, замерваха, имаше две полицейски коли".
;

Към 1 часа униформените полицаи са възстановили реда в лагера и е създадена организация за патрулиране и охрана. Това е поредното масово сбиване на мигранти от лагера. Преди седмица бяха намушкани с нож две 19-годишни момчета. В Харманли вече се готвят за протести. От ВМРО настояват за по-строг контрол и забрана за носене на оръжие от мигрантите.

Николай Георгиев - председател на ВМРО-Харманли: "Лагерът от отворен да премине в затворен тип, както ще искаме засилване на границата със сили, ако трябва правителството да изиска от ЕС не 20-30 човека, както са в момента, а наистина сила да дойде".

От Агенцията за бежанците признаха, че се търси вариант лагерът в Харманли да стане от затворен тип.

Тома Зафиров, началник отдел в Агенция за бежанците: Към момента ръководството усилено търси отговор на тези въпроси.

Близо 1400 са в момента бежанците в центъра при капацитет 2700. Най-много са мигрантите от Афганистан. Следват тези от Сирия и Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха пожара между селата Бараково и Дъбрава
Спряха пожара между селата Бараково и Дъбрава
Изготвят предписания към собствениците на опожарените тютюневи складове
Изготвят предписания към собствениците на опожарените тютюневи складове