Мая Манолова призова ЕП да подкрепи правила срещу двойните стандарти на храните

Националният омбудсман Мая Манолова призова всички български и чужди евродепутати да подкрепят правила срещу двойните стандарти при храните, които ще бъдат гласувани на последната пленарна сесия на Европейския парламент следващата седмица в Страсбург. Манолова участва днес в Брюксел в годишната среща на Европейската мрежа на омбудсманите, на която обсъждаха дали се чува гласът на гражданите в Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 08.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В навечерието на европейските избори омбудсманите от цяла Европа обсъждаха участието на гражданите в демократичния процес и доколко мнението на хората се се зачита при взимането на важни решения.

Мая Манолова, национален омбудсман: Аз дойдох тук, за да заявя, че през очите на омбудсмана на България каналите за участие на гражданите и на национално и на европейско ниво са обрасли с бюрокрация и работят трудно.

Мая Манолова даде за пример битката на майките на деца с увреждания за реформа на системата в България. На тях им бяха необходими седем години активни действия, седем национални протеста и шест месеца палатков лагер пред парламента, за да бъдат чути, каза тя. Същата е ситуацията на европейско ниво с битката срещу двойните стандарти при храните. Според Манолова сред три години активни действия вече има резултати - Европарламентът ще гласува на 16 април мерки срещу двойните стандарти.

Мая Малолова, национален омбудсман: Използвам форума, за да изпратя послание до членовете на Европейския парламент, през омбудсманите, да гласуват срещу двойните стандарти. Това е битка на гражданите срещу огромните икономически интереси. Това не е битка на гражданите на Източна срещу гражданите на Западна Европа. Това е битка на всички европейски граждани, които искат да живеят по един и същи начин и консумират еднакви храни.

Според националния омбудсман резултатът от гласуването ще покаже дали европейските институции наистина защитават правата на гражданите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов излезе с официална позиция за липсата на обща декларация след КСНС
Борисов излезе с официална позиция за липсата на обща декларация след КСНС
САЩ обявиха иранския Корпус на гвардейците за терористична организация
САЩ обявиха иранския Корпус на гвардейците за терористична организация