НОВИНИ

Институциите потвърдиха,че разрешението на "Златен век" е изтекло

Строителството на "Златен век" спира, но неговите собственици продължават да твърдят, че сградата има валидно разрешение за строеж до 2020 г., позовавайки се на поправка в Закона за устройство на територията.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:36, 08.04.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Миналият месец тази теза беше подкрепена и от директора на строителния контрол Иван Несторов, както и още преди повече от година, от зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев. Днес обаче, всички институции вече са убедени, че разрешителното е изтекло и поправките в закона не важат за този строеж.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие: Законът няма ретроактивно действие, но е факт, че експерти и юристи се разделиха в мнението си по този казус. Това което ние сега ще направим е да следваме законовата процедура.

Според главния архитект на София заповедта за спиране на строежа най-вероятно ще бъде обжалвана, а докато текат съдебните дела сградата ще бъде обезопасена и запечатана.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Разрешение за строеж има до ноември 2017-та, изтекло е до 2018-та. ДНСК след като издаде своята заповед ще намери достатъчно мотиви , а какво ще се случи в съдебното производство-няма да гадаем.

Все още не е ясно и каква ще е съдбата на всичко построено след- ноември 2018-та , както и на незаконните части от сградата, установени при проверката на ДНСК. От ИК "Лозенец" спират протестите, убедени са, че техните усилия и натиск са победа на гражданското общество.

Никола Вапцаров, Инициативен комитет "Лозенец: Но аз бих се радвал ако в администрацията има по -добри, по-подготвени хора по-съвестни, които да не допускат да се стига до тоя момент. Защото за какво трябва да идваме до министър-председателя и той да решава въпроса.

В открито писмо до премиера Борисов управителят на "Артекс" арх. Пламен Мирянов пита защо не е бил поканен на днешната среща.Според него хората от Инициативния комитет "Лозенец" повтарят вкупом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Статуквото се брани да няма промяна
Корнелия Нинова: Статуквото се брани да няма промяна
Извънредно изявление на премиера Бойко Борисов след КСНС
Извънредно изявление на премиера Бойко Борисов след КСНС