НОВИНИ

Без обща декларация след Консултативния съвет при президента

Консултативният съвет за национална сигурност при президента, посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта, приключи без обща декларация. Заседанието продължи три часа, като на него нямаше представители на антикорупционната комисия. Вера Александрова на живо от президентството с обобщение на заседанието.

Вера Александрова
от Вера Александрова Милена Кирова
18:10, 08.04.2019
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Президентът Румен Радев e предложил на членовете на съвета парламентът да прием нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. Поискал е да се създаде временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. Предложил е също отговорните органи да извършат в кратък срок пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Но за тези предложения не е срещнал подкрепа.

Румен Радев - президент на България: "Апартаментгейт" не може да се лекува с оставки. Оставките може да бъдат достатъчни за партиите, но те не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата. Призовавам за енергични и безкомпромисни действия на институциите за възстановяването на държавността и на доверието на гражданите, на безочието на определени политици и на ширещата се демонстрация и чувство за безнаказаност, трябва да се сложи край. Това е, което се шири в общественото пространство, че "Апартаментгейт" е само айсберг на истинската корупция. Според мен налице е растяща криза в доверието. Нямаме време, трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност и тази държавност е на място.
;

След заседанието от ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с изводите на президента, че институциите не работят.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние не отричаме, че има проблем, категорично смятаме, че сме показали и политическа воля, и морал по отношение на действия, които предприемаме преди да са се произнесли компетентните институции, предложеният текст за декларация беше с внушения и заключения, които не кореспондират наистина с реалностите, които по-скоро отговарят на нечии политически интереси.
Емил Христов - заместник-председател на НС: Изведнъж да приемем ние тук на КСНС, че държавата е абдикирала и не работи - това не може и не бива да го допускаме нито ние, убеден съм, че и вие ще ни подкрепите.

Корнелия Нинова изрази недоволството си, че предложението й за нов антикорупционен закон не е било одобрено.

Корнелия Нинова - председател на "БСП за България": Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти. Няма проблем, работят институциите ,отговорността е понесена с политическите оставки и имаме воля да се борим с корупцията. Бранене на статуквото в кръгова отбрана, медиите са виновни, тези, които изнасят информация са виновни, но не и политици, които евентуално са се облагодетелствали от властта в лична полза. Нашата позиция е промяна на цялото това статукво - нов закон, нови лица.
Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединени патриоти: Този съвет не може да вземе решение. Той може да препоръча. Какво? Нов закон. Добре, какъв да е, още по-нов, ние съвсем наскоро приехме цял закон. Не знам дали са нужни нови закони, според мен са нужни нови хора.

Веселин Марешки - председател на Воля: На практика резултат нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена като пи ар фирма на БСП и самият президент като личен пи ар консултант на Корнелия Нинова и това не доведе до никакви съществени резултати.
;

Представители на Антикорупционната комисия не присъстваха на съвета. Още през миналата седмица президентът сне доверието си от председателя Пламен Георгиев и възложи на заместника му Антон Славчев да подготви доклада за съвета. Междувременно и за Славчев излязоха публикации за изгодни имотни сделки, затова президентът е оттеглил поканата си и към него.

В писмо до медиите от Антикорупционната комисия се казва, че атаката срещу нея е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 милиарда и 200 милиона причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандали заради Фондация Пловдив-2019 на извънреден общински съвет
Скандали заради Фондация "Пловдив-2019" на извънреден общински съвет
България е готова да реагира при миграционна вълна
България е готова да реагира при миграционна вълна