САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Без обща декларация след Консултативния съвет при президента

Консултативният съвет за национална сигурност при президента, посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта, приключи без обща декларация. Заседанието продължи три часа, като на него нямаше представители на антикорупционната комисия. Вера Александрова на живо от президентството с обобщение на заседанието.

Вера Александрова
от Вера Александрова Милена Кирова
18:10, 08.04.2019
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Президентът Румен Радев e предложил на членовете на съвета парламентът да прием нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. Поискал е да се създаде временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. Предложил е също отговорните органи да извършат в кратък срок пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Но за тези предложения не е срещнал подкрепа.

Румен Радев - президент на България: "Апартаментгейт" не може да се лекува с оставки. Оставките може да бъдат достатъчни за партиите, но те не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата. Призовавам за енергични и безкомпромисни действия на институциите за възстановяването на държавността и на доверието на гражданите, на безочието на определени политици и на ширещата се демонстрация и чувство за безнаказаност, трябва да се сложи край. Това е, което се шири в общественото пространство, че "Апартаментгейт" е само айсберг на истинската корупция. Според мен налице е растяща криза в доверието. Нямаме време, трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност и тази държавност е на място.
;

След заседанието от ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с изводите на президента, че институциите не работят.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние не отричаме, че има проблем, категорично смятаме, че сме показали и политическа воля, и морал по отношение на действия, които предприемаме преди да са се произнесли компетентните институции, предложеният текст за декларация беше с внушения и заключения, които не кореспондират наистина с реалностите, които по-скоро отговарят на нечии политически интереси.
Емил Христов - заместник-председател на НС: Изведнъж да приемем ние тук на КСНС, че държавата е абдикирала и не работи - това не може и не бива да го допускаме нито ние, убеден съм, че и вие ще ни подкрепите.

Корнелия Нинова изрази недоволството си, че предложението й за нов антикорупционен закон не е било одобрено.

Корнелия Нинова - председател на "БСП за България": Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти. Няма проблем, работят институциите ,отговорността е понесена с политическите оставки и имаме воля да се борим с корупцията. Бранене на статуквото в кръгова отбрана, медиите са виновни, тези, които изнасят информация са виновни, но не и политици, които евентуално са се облагодетелствали от властта в лична полза. Нашата позиция е промяна на цялото това статукво - нов закон, нови лица.
Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединени патриоти: Този съвет не може да вземе решение. Той може да препоръча. Какво? Нов закон. Добре, какъв да е, още по-нов, ние съвсем наскоро приехме цял закон. Не знам дали са нужни нови закони, според мен са нужни нови хора.

Веселин Марешки - председател на Воля: На практика резултат нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена като пи ар фирма на БСП и самият президент като личен пи ар консултант на Корнелия Нинова и това не доведе до никакви съществени резултати.
;

Представители на Антикорупционната комисия не присъстваха на съвета. Още през миналата седмица президентът сне доверието си от председателя Пламен Георгиев и възложи на заместника му Антон Славчев да подготви доклада за съвета. Междувременно и за Славчев излязоха публикации за изгодни имотни сделки, затова президентът е оттеглил поканата си и към него.

В писмо до медиите от Антикорупционната комисия се казва, че атаката срещу нея е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 милиарда и 200 милиона причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скандали заради Фондация Пловдив-2019 на извънреден общински съвет
Скандали заради Фондация "Пловдив-2019" на извънреден общински съвет
България е готова да реагира при миграционна вълна
България е готова да реагира при миграционна вълна