НОВИНИ

Мая Манолова ще помогне на хората от Хитрино да получат справедливо възмездие

Като омбудсман ще подкрепя хората от Хитрино така, че да не остане нито един, който да не е получил справедливо възмездие за причинените му вреди. Това каза в Хитрино омбудсманът Мая Манолова, която днес има изнесена приемна, в сградата на общината в селото.

bnt avatar logo
от БТА
16:16, 07.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
мая манолова помогне хората хитрино получат справедливо възмездие

Тя се ангажира да предложи текстове в закона за железопътния превоз, които да регламентират условията, при които се извършва задължителната застраховка "Гражданска отговорност": да е ясен размерът на застрахователната сума, какви рискове покрива, какви вреди обезщетява, има ли изключения и какви са те. Според нея е "престъпно спрямо гражданите застрахователната сума да бъде в рамките на 100 000 лева", значително по-малко от вредите които би причинил един автомобил.

По думите й е притеснително, че става въпрос за две дружества свързани с инцидента, като едното е дъщерно на другото и лицензът за извършване на транспортни железопътни услуги е получен през 2015 г. Дотогава дружеството-майка е разполагало с този лиценз, уточни Манолова.

"В това не би имало нищо лошо, ако капиталът на дружеството, което е свързано с инцидента, не е само от 100 000 лева и от справките, които направих, се оказва, че това дружество няма застраховка "Гражданска отговорност" към трети лица", посочи тя.

Застраховката е на дружеството-майка, но тъй като става дума за две различни юридически лица, според нея възниква проблем.

"Освен това, застраховката, която има дружеството-майка е със застрахователна сума от 100 000 лева, а всеки собственик на автомобил има застраховка "Гражданска отговорност", която при вреди на повече от едно лице покрива до 10 млн.лв. И възниква въпрос защо едно дружество, което извършва високорисков железопътен превоз на опасни товари има застраховка в размер на 100 000 лева, и май ще се окаже, че не е на превозвача, а на дружеството-майка собственикът на неговия капитал", посочи Манолова.

Тя допълни, че адвокатите на дружеството са й обяснили, че водят разговори за извънсъдебно решаване на спора, обезщетяване на неимуществените вреди извън съда, "тъй като става дума за около 5 млн.лв., за които биха претендирали близките на загиналите и пострадалите при инцидента".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина философът Цветан Тодоров
Почина философът Цветан Тодоров
От АПИ разпоредиха извънредна инспекция на всички тунели
От АПИ разпоредиха извънредна инспекция на всички тунели