Мая Манолова: Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вариант на Закона за хората с увреждания, като всички организации го подкрепиха. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ1 омбудсманът Мая Манолова. Тя изрази надежда, че законът ще бъде обнародван до края на ноември.

от БНТ
08:30, 12.10.2018
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вариант на Закона за хората с увреждания, заяви омбусманът Мая Манолова. Многократно текстовете по него бяха променяни, като ключовите положения в тях Манолова очерта като:

  • индивидуалната оценка за всеки човек с увреждане;
  • подкрепа за трудова заетост;
  • центрове за защитена заетост;
  • национална програма за лична мобилност и достъпна среда.
Мая Манолова, омбудсман: Предвидени са средства за адаптиране и устройство на работното място за човек с увреждане. Ще има национално финансиране от фондове и програми, с които оперира Агенцията за хората с увреждания, за да се предоставят средства на работодателите за адаптиране на работното място.
;

Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания, увери Мая Манолова. Следващата стъпка е заседанието на Тристранния съвет, заедно със синдикати и работодатели, а след това ще премине през Министерския съвет, като следващия петък ще бъде внесен в Народното събрание. Депутатите са поели ангажимент да приемат закона максимално бързо, увери Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: Ако наистина си удържат на думата, това може да се случи до края на ноември.
;

Бюрократичната машина в България е бавна и нечувствителна. Така коментира бавната реформа в Закона за семейните помощи за деца, който предстои да бъде разгледан на второ четене в НС.

Мая Манолова, омбудсман: Става дума за 6000 деца, какво може да се подкрепи? Една година чакахме законът да бъде внесен.

Мая Манолова отправи апел към депутатите да гласуват предложението да отпадне подоходния критерий, така че всички деца, независимо колко пари получава единият останал родител или настойник, да получат подкрепа от държавата.

;

За работодателите се включват задължителни квоти да приемат хора с увреждания, но се правят нужните уговорки, че те са съобразени с квалификацията и доколко естеството на труда е подходящо за тях.

Мая Манолова, омбудсман: Това е един от спорните проблеми в законопроекта. По настояване на работодателсдките организации и социалния министър бяха включени алтернативни възможности - ако един работодател няма възможност да организира работно място поради някакви специфични условия или няма подходящ човек с увреждане, да компенсира с други мерки, като например да купува продукция, произведена от специализирани предприятия, в които работят хора с увреждания.

Омбудсманът изрази увереността си, че бизнесът в България е „социално ангажиран“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Смяната на часовото време: Как се отразява на учениците?
Смяната на часовото време: Как се отразява на учениците?
Земетресение с магнитуд 5,3 в района на Токио
Земетресение с магнитуд 5,3 в района на Токио