Законопроектът за хората с увреждания - най-сетне готов

Законопроектът за хората с увреждания вече е готов. След месеци на протести и разногласия днес спорният закон беше одобрен от всички страни в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Какви промени настъпиха в него и как различните гледни точки по темата постигнаха съгласие.

от Татяна Йорданова
20:39, 11.10.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Един приличен закон. Това е обобщението за свършената работа на всички страни, които днес обсъждаха Законопроекта за хората с увреждания.

Бисер Петков, социален министър: Този законопроект има подкрепата на организациите на хората с увреждания.
Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания: Вече имаме един закон на масата, другия е внесен, третия е в много напреднала фаза.
Мая Манолова, омбудсман: Законопроектът не е идеален, но е крачка напред.
;

Ето и обещанията, които вече са на масата:

  • увеличение на месечната финансова подкрепа
  • задължителна индивидуална оценка на потребностите
  • достъпна среда

Едно от намеренията, разписано в проекта обаче отпада. А именно - текстът, който защитава хората с увреждания от уволнение. Вместо него в рамките на закона са предвидени проекти, които да стимулират интеграцията им в работна среда.

Бисер Петков, социален министър: Адаптиране на работни места за хора с увреждания.

Работодателите, които направят работните места достъпни за всички, ще могат да кандидатстват за финансиране. Зад тази идея стои следната цел:

Адриана Стоименова, Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Хората с тежки увреждания вече ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани, в трудова среда да имат икономическа активност.
;

Другата стъпка напред е в определянето на финансирането. То няма да зависи само от експертизата на ТЕЛК. Тежестта в пресмятането му ще зависи от индивидуална оценка. А тя ще се поставя от отделен държавен орган, създаден за тази цел.

Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания: Нещата ще се случат в правилната посока.

Следващата седмица законопректът ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а от там продължава пътя си към Министерския съвет и Народното събрание. И въпреки постигнатото съгласие на днешната среща, майките на деца с увреждания продължават своя протест.

Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания: Продължаваме да дишаме във врата на управляващите, за да могат нещата да се случват.

Тих протест. Или протест в готовност, който напомня:

Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания: Тук сме... работете.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас
Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас
Македония преди гласуването на конституционните промени: Сега или никога
Македония преди гласуването на конституционните промени: Сега или никога