Астронавтите в Международната космическа станция ще опитат празнично меню на Коледа и Нова година.
Менюто обаче се приготвя по изключително деликатен и внимателен начин.
В космоса езикът усеща различно вкусовете. Затова те трябва да са по-изявени.
Храната не трябва нито да е много суха, нито водниста. Ако е суха, може да се образуват трохи и да ги вдиша някой астронавт. Ако е прекалено влажна и от нея паднат капчици, те могат да доведат дори до късо съединение. Много важна е безопасността.
Всичко се стерилизира на 120 градуса Целзий 40 минути под високо налягане. Това е доста жестоко готвене, но вкусът и текстурата все пак се запазват.
Сьомга от Аляска, пиле с къри по тайландски, наденички, сандвичи с бекон, картофи на пара, лимонов крем. Това е менюто, предложено от лондонския шеф-готвач Хестън Блументал за британския астронавт Тим Пийк.
Деликатесите ще опитат всички негови колеги в Международната космическа станция.
Менюто за Коледа и Нова година обаче ще състави американският астронавт Скот Кели, който е командир на станцията. Алкохол на трапезата там няма да има.
Празнична храна за астронавтите подготвя от 2006 г. и френският майстор-готвач Ален Дюкас.