НОВИНИ

Мазутно петно в Созополския залив

Екологична бомба, заредена с тонове мазут, цъка на дъното на Созополския залив. Сигнал за огромно мазутно петно на 2 км от остров "Свети Иван" днес вдигна на крак Морската администрация в Бургас. Сигналът е подаден от нашия колега от БНТ Михаил Заимов, който през летния сезон се занимава с подводни спортове в Созопол. Според Заимов разливът е от потъналия край Созопол през 1921 година кораб "Мопанг".

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 12.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Американският кораб „Мопанг" тръгва от Бургас за Истанбул през юли 1921г. Натъква се на немска мина и потъва за минути на 35 метра дълбочина. Капацитетът на резервоарите му е за 650 тона мазут. След вчерашната буря днес Мишо Заимов ни води към мястото на потъналия кораб.

Михаил Заимов: Десетки тонове мазут лежат на морското дъно от 21-ва година досега и трябва да се вземат спешно мерки, защото положението е извън контрол. Рискуваме да съсипем плажовете по цялото Черноморие.

Виждаме как в момента на повърхността излизат нови и нови петна от мазут, а силният вятър и вълнението ги носят към брега. Миризмата е тежка и много силна. След сигнала на Мишо Заимов към „Морска администрация" от там изпращат катер за проверка и вземане на проби.

Михаил Заимов: Тези петна мазутни излизат на повърхността поне последните 15 години, аз ги наблюдавам. Бяха малко-по едно на 5 минути, капка-веднага се разлива, нали, то е мазно. В момента петното е два километра на 300-400 метра широчина, видимото.

Шефът на Морска администрация кап. Живко Петров съобщи, че до края на деня, ако силното вълнение утихне, мястото ще бъде ограничено със специални бонови заграждения, а утре на спешна среща при областния управител ще се решава как да бъде източено горивото от потъналия кораб. Взетите проби днес ще бъдат анализирани в лаборатория на „Басейнова дирекция" във Варна, тъй като териториалните води са под техен контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открити са телата на трите момчета, изчезнали вчера в морето край Дуранкулак
Открити са телата на трите момчета, изчезнали вчера в морето край Дуранкулак
ГЕРБ отговори на критиките на президента
ГЕРБ отговори на критиките на президента