НОВИНИ

Медиацията като алтернатива на съдебните дела

Една година работа отбеляза днес Центърът по медиация във варненския Окръжен съд. Медиацията все още не е достатъчно разпространена като възможност, но вече се подготвят законодателни предложения, които да наложат медиацията като задължителна стъпка в бракоразводните дела, например, съобщи във Варна Албена Комитова от Центъра за решаване на спорове, която е адвокат, медиатор и и обучител на медиатори.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
19:15, 14.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Във Варна опит в медиацията вече имат в Окръжния съд, в Търговско-индустриалната и в Морската камара, работи и Център за обучение на медиатори. Услугите са безплатни, може да ги потърси всеки, дори когато делото му съда вече е започнало.

Албена Комитова, Център за разрешаване на спорове, София
"Винаги и навсякъде е подходящо да има медиация. В наказателните дела, така наречените от частен характер – обида, клевета, там е много подходящо. И разбира се, във всички граждански и търговски спорове."

Във Варна медиаторите имат активната подкрепа на съда. За съдия Деспина Георгиева мотив за това е интересът на спорещите.

Деспина Георгиева, съдия, Варненски Окръжен съд
"Една възможност хората да постигат много по-добър резултат за разрешаване на споровете си."

Във Варна вече има и център за обучение на медиатори.

Лиляна Савова, Център за обучение на медиатори, Варна
"Ние виждаме належащата нужда от тези специалисти, тъй като, колкото и да работим в посока сътрудничество между властите, ако няма кой да извършва реално медиацията, това няма как да върви с достатъчно темпо напред."

Вече се подготвя предложение медиацията да стане задължителна в бракоразводните дела, както и в подготовката на юристите и на учениците. Предстои и кръгла маса по проблемите на медиацията, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп назначи шеф на кабинета и стратегически съветник
Тръмп назначи шеф на кабинета и стратегически съветник
Тръгна делото срещу Александър Методиев
Тръгна делото срещу Александър Методиев