НОВИНИ

Медицината среща археологията

Медицината среща археологията в Нощта на учените в Пловдив. На 30-и септември Медицинският университет ни връща хиляди години назад до Античността и Средновековието, за да разберем от какво са боледували древните хора.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
16:55, 29.09.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

11-ото издание на Нощта на учените в Пловдив ще се проведе в духа на археологическите разкопки, които в последните години неизменно се извършват в града.

Гл. ас. д-р Стоилка Мандаджиева
"Един от интересните моменти е какво може да ни каже зъбен камък, който е на 10 века, тъй като са намерени артефакти, съдържащи долна челюст със запазени цели зъби върху нея."
Д-р Петър Димов
"Ще бъдат показани различни артефакти древността и от римско време, които са използвани в различни медицински практики. Ще имаме и куиз."

Победителите от куиза ще могат лично да се включват в археологическа експедиция. Те ще участват в проучването на човешките останки при разкопките на некропола под Епископската Базилика в Пловдив. Традиционният кулинарен базар отново ще има благотворителна кауза. Събраните средства ще бъдат в подкрепа на археологически проучвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две години затвор за лекарка, причинила смъртта на бебе в Тетевен
Две години затвор за лекарка, причинила смъртта на бебе в Тетевен
Програма Алеко за млади предприемачи
Програма "Алеко" за млади предприемачи