НОВИНИ

Конкурс за съвременно видео „Жорж Папазов“ във Варна

Шестте филма, номинирани от първия конкурс за съвременно видео „Жорж Папазов“, могат да бъдат видени в пространството за съвременно изкуство „Кънтемпъръри спейс“ във Варна. Инициативата е на Георги Василев и Студия Трансмедия, с идеята да подпомогнат развитието на жанра и да дадат стимул за създаване на нови произведения. Носител на наградата за видео „Жорж Папазов“ е Леда Ванева с „Възможни светове“.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
16:00, 29.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

25 участници и 37 произведения участваха в първия конкурс за съвременно видео „Жорж Папазов“. Номинирани бяха 6 творби. Видеото „Възможни светове“ на младата авторка Леда Ванева взе наградата след решение на международно жури.

Леда Ванева, носител на наградата за видео „Жорж Папазов“
"Това е продължение на моята фотографска серия „До къде стига погледът“, която представляваше едни разстояния – мястото, където свършва стената и започва таванът, като в това видео погледът вече не е ограничен в стая, ами е излязал навън."

Предизвикателството пред участниците е, че видеообектите трябва да са без звук.

Д-р Мария Василева, член на журито
"Проблемът с отнемането на звука за нас беше важен, беше предиздикателство и видяхме как много художници просто механично премахват звука. Това обаче винаги си личи. В шестте номинирани видеа всъщност се показва цялото разнообразие, с което съвременните видеохудожници боряват."

Номинираните творби от конкурса очакват зрители в „Кънтемпъръри спейс“ във Варна до 6 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата призова за повече усилия за постигане на мир в Близкия изток
Папата призова за повече усилия за постигане на мир в Близкия изток
Спецсъдът гледа делото срещу Кирил Рашков
Спецсъдът гледа делото срещу Кирил Рашков