НОВИНИ

Механизмът за обхващането на децата става устойчив, заяви просветният министър

В началото на новата учебна година отново ще бъдат положени максимални институционални усилия по обхващане на всички деца в образователната система. Това каза пред журналисти в Плевен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той припомни, че миналата година координираните усилия на институциите доведоха до влизането в училище на 20 хиляди деца допълнително, а Механизмът за обхващането на децата става дългогодишен и устойчив.

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 07.06.2018
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Промените в „малките матури” след 7-ми клас са свързани с новите учебни програми, които в по-голяма степен са ориентирани към компетентности, което включва не само знания, а и умения, свързващи компетентности, посочи министър Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Можем да говорим за по-значителна разлика в изпитите, в съдържателната част на изпитите, едва когато започнем да изпитваме по новите учебни програми, които предполагат и нови учебно-изпитни програми. И това започва със 7 клас догодина. В момента това, което можете да видите в изпитните материали, за разлика отпреди 10 години – вече много по-малко въпроси има, свързани с дати, с конкретни знания, а повече с мислене и решаване на казуси. Разбира се, то не може да не се мерят знания – един ученик не може да не знае граматика, не може да не знае неща. Това са крайности, че можем всичко да намерим в интернет.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова в Още от деня: Какви са инвеститорските интереси за Белене
Теменужка Петкова в "Още от деня": Какви са инвеститорските интереси за "Белене"
Владимир Путин отговаря на въпроси на граждани
Владимир Путин отговаря на въпроси на граждани