НОВИНИ

Мексико: Няма да платим за стената, която иска Тръмп

Идеята на кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп за строеж на стена в Мексико срещна негодуванието на президента Енрике Пеня Нието. Той сравни острия тон и позициите на милиардера със стила на диктатори от миналото като Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.

bnt avatar logo
от Георги Петров
07:20, 08.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
мексико платим стената иска тръмп

Доналд Тръмп стартира кампанията си за президентския пост в Щатите през миналото лято с обещанието да построи стена по границата с Мексико, за която да плати правителството на испаноговорящата страна.

Думите му веднага бяха заклеймени като популистки и наивни от множество експерти, но официална реакция от мексиканска страна дълго време нямаше.

Едва през изминалата седмица финансовият министър заяви категорично, че Мексико няма да плати за каквато и да е гранична стена. Сега президентът Енрике Пеня Нието потвърди становището на страната си по въпроса и изказа съжаление, че подобно абсурдно твърдение може да е реална позиция на американски политик.

Мексиканският държавен глава сравни реториката на Тръмп с острия тон на исторически фигури като Хитлер и Мусолини, с което се присъедини към критиките, които милиардерът получава и от собствените си сънародници.

Вчера бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че се отказва от намеренията си да се кандидатира на президентските избори през ноември, тъй като това би увеличило шансовете на Тръмп или сенатор Тед Круз, които са фаворитите за републиканската номинация, да бъдат избрани на поста.

Днес двамата кандидати ще мерят сили за пореден път в първични избор и и партийни събрания в щатите Мичиган, Мисисипи, Айдахо и Хавай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чарли Шийн и Упи Голдбърг в независим филм за 11 септември
Чарли Шийн и Упи Голдбърг в независим филм за 11 септември
Тютюневият склад в Пловдив е недвижима културна собственост
Тютюневият склад в Пловдив е недвижима културна собственост