НОВИНИ

Менда Стоянов: С приетия данък "уикенд" се облекчават и работодател, и служители

С приетия днес т. нар. данък "уикенд" се облекчават данъчно и работодатели, и служители. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка с окончателно приетите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:13, 15.09.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
менда стоянов приетия данък уикенд облекчават работодател служители

По думите ѝ, ако поправките, свързани с ползването на фирмени активи за лични нужди, не са били гласувани, разходите за тях, освен с ДДС, е следвало да се считат и за доход, получен от лицето, ползващо актива. Този доход трябваше да се облага с данък, съгласно закона за облагане на доходите на физическите лица, плюс пенсионни и здравни осигуровки, разясни председателят на бюджетната комисия. А това значително би оскъпило и натоварило служителите и работниците, които ползват подобни активи.

Дадохме възможност на работодателя да избере дали да се облага този доход по този начин, или той - работодателят, да плати еднократно данъка в размер на 10 процента върху разходите за дадения автомобил, актив - например, за гориво, амортизация, отбеляза още Стоянова.

Промените ще действат със стара дата - 1 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП потвърди назначението на новия британски еврокомисар
ЕП потвърди назначението на новия британски еврокомисар
Москва упрекна САЩ, че не изпълняват своята част от сделката за Сирия
Москва упрекна САЩ, че не изпълняват своята част от сделката за Сирия