НОВИНИ

Международен ден на хората с редки заболявания

Днес е международният ден на хората с редки болести. Тази година той ще премине под мотото „Научните изследвания дават безгранични възможности“. Датата ще бъде отбелязана в 17 български града, а пред Министерството на здравеопазването засегнати и съпричастни към каузата ще се съберат, за да пуснат хиляди балони в небето на София.

Светлозара Лазарова
от Светлозара Лазарова
12:32, 28.02.2017
Чете се за: 00:19 мин.
Още

У нас пациентите с редки заболявания са над 400 хиляди души, а в света са близо 350 милиона. Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия.

Редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. Единственото решение са научните изследвания в тази област. Това е причината апелът на стотиците пациентски организации по света да е за увеличаване на инвестициите в научни разработки и споделяне на опит между държавите. Научните изследвания могат да доведат до идентификация на непознати до момента заболявания и до увеличаване на разбирането на съществуващите болести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от София изработва мартеници уникати върху дърво
Жена от София изработва мартеници уникати върху дърво
Почетоха жертвите на пожара във влака София - Кардам преди 9 години
Почетоха жертвите на пожара във влака София - Кардам преди 9 години