НОВИНИ

Напрежение в "Пирогов": 7 лекари подадоха заявления за напускане

Продължава сагата с напускането на лекари от "Пирогов". Досега има 7 подадени заявления за напускане на лекари, няма заявления на медицински сестри. Така повече от половината персонал ще липсва и силно може да се затрудни работата в детската клиника. Вчера завеждащият Клиниката по детска травматология д-р Атанас Кацаров обяви, че напуска болницата заради несъгласия с новия директор и промяна в плана за ремонт на клиниката. Други шестима лекари са заявили, че ще го последват. В същото време родители и лекари се събраха пред болницата, за да изразят подкрепата си към подалите заявления за напускане медици.

bnt avatar logo
от М.Чернева, Б.Черганова
12:11, 28.02.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Родители и лекари се събраха пред болница "Пирогов", за да изразят подкрепата си към подалите заявления за напускане медици от клиниката по детска травматология. Те реагираха спонтанно във Фейсбук след писмо на доктор Кацаров във фейсбук за причините за неговото напускане, продиктувано от смяната на ръководството на болницата.

В предаването "Денят започва" професор Балтов увери, че детската ортопедия и травматология няма да бъде закрита, а преместването на пациентите се налага само заради ремонта.


;

Лекарите от клиниката по травматология напускат заради промяната в плана на ремонта на здравното заведение.

Родители на деца лекувани от доктор Кацаров се събраха да го подкрепят, като заявиха, че ги притеснява липсата на ясен план и организация в управлението на болницата и при ремонта на отделението.

Петя Стоянова - родител: Не си представям екип от млади, трудолюбиви, мотивирани лекари бива принуждаван да напусне, след като е поставен в условия, в които трудно може да работи и разбира се грижата за пациентите е техният мотив да напуснат.

И колеги на доктор Кацаров, които са подали заявленията си за напускане, се присъединиха към родителите тази сутрин да изразят подкрепата си и недоволството от организацията на ремонта в клиниката.

Д-р Златин Пенев: Всичко това в момента е поредният прогресиращ хаос, който се случва и засяга както нашата работа, така и работата на пациентите.
Д-р Николай Калчев: Мисля, че не е това начина деца, потокът детски пациенти да се смесва с възрастни, какъвто е планът. Децата да лежат в клиники за възрастни хора.

Доктор Кацаров няма да оттегли заявлението си за напускане, защото не е съгласен с начина на действия на сегашното ръководство на болницата.

Д-р Атанас Кацаров - началник на Клиниката по детска травматология към болница "Пирогов": Атаките срещу мен са от години от тези хора, аз осъзнавам, че това е абсолютно лично към мен. Единственият начин да се запази клиниката е да се махна.

Според професор Балтов преместването на пациентите е само временно.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": Не става дума изобщо за разпарчатосване и закриване на детската травматология, става дума за едно временно преместване в едни стаи, определени точно за децата, някои от тях даже освежени през последните дни, за да могат да имат спокойствието и възможностите да бъдат лекувани, както лекуваме възрастните травматологично болни.
Д-р Атанас Кацаров - началник на Клиниката по детска травматология към болница "Пирогов": Две години бяхме временно в детска операционна, две години. Знаете ли какво е това, всеки път инфарктясваш при операции, защото си на друго място, не познаваш никой, не познаваш хора, има вътреболнични инфекции. Това не е да продаваме сирене. Тук става въпрос за здраве, за здравето на децата.

Общо 7 специалисти от клиниката обявиха, че подават заявления за напускане. Тази сутрин част от тях се срещнаха с професор Балтов, за да обсъдят проблема и създалото се напрежение.

Служебният здравен министър Илко Семерджиев не вижда начин за решаване на проблема, единствено е помолил да се извършат колкото се може по-бързо ремонтите. Срокът за завършване на ремонтите обаче не е по-рано от половин година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обраха поликлиниката в Банско и склад на болницата в Разлог
Обраха поликлиниката в Банско и склад на болницата в Разлог
Референдум решава съдбата на бившата Гарнизонна фурна в Пловдив
Референдум решава съдбата на бившата Гарнизонна фурна в Пловдив