НОВИНИ

Министерството на културата ще помогне за укрепване на театърa в Благоевград

Министерството на културата пое ангажимент да реши проблема с пропадащата сграда на благоевградския театър. Директорът на културната институция Александър Галперин вече търси оторизирани фирми, които да обследват сградата и да дадат предписания какво трябва да се направи, за да спре потъването ѝ.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:21, 30.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Сградата на драматичния театър в Благоевград е потънала с повече от 10 сантиметра през последните години. След силното земетресение в Гърция преди месец директорът на театъра забелязал и разместване на част от външните плочки и изкривяване на дограмата. Веднага е уведомил Министерството на културата, а от там поеха ангажимент да съдействат за разрешаване на проблема.

Румен Димитров, зам.-министър на културата: „Благоевградският театър ни е много голяма грижа и сме му казали на директора да се изготви едно предписание какво трябва да се направи и ще се направи, специално за сградата.”

За обследване на сградата театъра ще трябва да плати средства от собствения си бюджет въпреки лошото финансово състояние на културната институция. Ако експертите преценят, че е нужно сериозно укрепване, тогава и Министерството най-вероятно ще помогне с финансиране.

Румен Димитров, зам.-министър на културата: „Естествено, че ще се направи всичко необходимо, за да се спре този процес на потъване. Явно отдолу има разместване на пластове, може да има подпочвени води. По никакъв начин няма да оставим нещата така. Дали с пари от бюджета на самия театър, от делегирания бюджет, дали от капиталовите разходи на Министерството на културата вече ще се преценява.”
Колко ще струва на благоевградския театър изготвянето на експертна оценка за състоянието на сградата все още не ясно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: ​В началото на март полицаите ще получат увеличение на заплатите
Валентин Радев: ​В началото на март полицаите ще получат увеличение на заплатите
Какво да очаквате в програмата на БНТ по време на Игрите в Пьонгчанг
Какво да очаквате в програмата на БНТ по време на Игрите в Пьонгчанг