НОВИНИ

Николина Ангелкова и Ерик Рубин откриха реставрирания храм в Несебър

Американският посланик Ерик Рубин, министърът на туризма Николина Ангелкова и зам.-министърът на културата Амелия Гешева откриха реставрираният храм в Несебър. Той беше спасен от разруха с помощта на финансиране от посланическия фонд на Съединените щати, предназначен за опазване на културното наследство.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:27, 09.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Църквата „св. Йоан Алитургетос“ е построена през 13 век и е седмият обект реставриран с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културното наследство, а сумата изразходвана за проекта е 706 000 долара. Посолството на Съединените американски щати продължава да подпомага възстановяването на културно-исторически обекти у нас, като само преди дни е стартирала дейността по реконструкцията на осмият по ред обект.

Н. пр. Ерик Рубин - посланик на САЩ: Това е проект за допълнителна реставрация на гробницата в Свещари, защото първата гробница вече е реставрирана, но бихме искали да помогнем за реставрацията на останалите, така че надяваме се в крайна сметка да имаме три гробници реставрирани, които да бъдат отворени за обществеността.
;

Храмът е една от забележителностите в Стария Несебър и е място, което привлича стотици туристи у нас и през четирите сезона.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Това, което очакваме на база на ранните записвания и от международното изложение в Лондон, което току-що приключи, е да имаме същите показатели като сезон зима 2017-2018, които бяха над 1,6 млн. чуждестранни туристи. Очакваме ръст от около 5%.

Министър Ангелкова допълни, че градът на Юнеско привлича най-вече британските туристи, където се очаква ръст от 30% още тази зима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на майките на деца с увреждания
Пореден протест на майките на деца с увреждания
От Камарата на строителите искат оставките на четирима депутати от БСП
От Камарата на строителите искат оставките на четирима депутати от БСП