Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от търговската мрежа в страната

Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от търговската мрежа в страната, но проверките продължават. Земеделският министър Румен Порожанов заяви пред БНТ, че проверките на Агенцията по безопасност на храните се извършват само на базата на анализ на риска или при сигнал. Затова не може всяка храна на пазара да бъде предварително проверена.

от Андрей Кючуков
19:44, 09.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

До този момент четирима души - от Търговище, Костинброд, София и Бургас са подали сигнали за татул в купения от тях спанак.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Нали разбирате, че агенцията по храните не може да наблюдава всяка една леха и дали в нея има плевел или каквото и да е. Агенцията прави извадкови проверки на база анализ на риска или при сигнал. Така, че не може да бъде проверена всяка една храна, която се предлага на пазара.

От Агенцията по безопасност на храните продължават да следят за партиди от този производител. В Русе са проверени 27 търговски обекта.

д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе: На територията на Русе не са извършвани доставки от 7 до 10 дни, но са предприели действия за изтегляне на наличните количества там, където ги е имало.

Според търговците обаче, след този случай хората се притесняват да си купуват спанак.

Димитра Нарова, производител: Не искат да си купят. Минават, заминават и не си купуват.

От Дирекцията по безопасност на храните в Русе увериха, че няма място за притеснение, тъй като при контролните си проверки през последния месец не са открили храни, които да представляват заплаха за здравето.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бум на фалшиви новини в Хърватия за престъпления, извършени от мигранти
Бум на фалшиви новини в Хърватия за престъпления, извършени от мигранти
Еманюел Макрон и Тереза Мей отдават почит на жертвите от битката при Сома
Еманюел Макрон и Тереза Мей отдават почит на жертвите от битката при Сома