НОВИНИ

Ректорът на Варненския технически университет беше уличен в плагиатство

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е плагиатствал при подготвянето на научните си трудове, това обяви днес новосформираната Комисия по академична етика към министъра на образованието и науката. Това е първото решение на комисията и с него проф. Василев губи степента " доктор на науките", която има. След около седмица ще загуби и академичната си длъжност "професор".От Варненския технически университет обаче смятат, че се води кампания за оклеветяване на проф. Василев.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Надежда Сутрева
18:20, 09.11.2018 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Сигналите за плагиатство от страна на проф. Росен Василев са още от преди година, но едва сега с промени в Закона за академичния състав е създадена петчленната Комисия по академична етика. Именно нейните арбитри са изготвили становище, че професорът е плагиатствал. Според тях, той е преписал част от данните и таблиците в книга от 2009- та година с автори от университета в Белфаст, Ирландия.

проф. Николай Денков, член на Комисията по академична етика: През 2015-та излиза статия с единствен автор проф. Василев, в която част от фигурите в книгата са директно прехвърлени все едно, че са оригинални научни резултати на проф. Василев.

Освен това професорът е преписал трудовете на свои докторанти, твърдят от комисията.Според докторантите, обаче, не ставало въпрос за плагиатство, а за колективен труд.Сигналът също не бил подаден от тях, а от други колеги на професора- за Комисията обаче нецитирането в по- късна научна работа си е плагиатство.

проф. Венцислав Динчев, член на Комисията по академична етика: Едно към едно включително с граматичните и с техническите грешки е възпроизведен текст в негови публикации, в неговата дисертация.
проф. Дончо Хрусанов, член на Комисията по академична етика: Между 95 и 100 % от неговите трудове са преписани.
;

Комисията вече е изготвила доклад до просветния министър. В следствие на него проф. Василев губи степента си "доктор на науките", а идната седмица след назначаването на служебен ректор ще бъде отстранен от Университета и ще загуби и професорската си длъжност.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Аз ще приема доклада на Комисията по академична етика и ще изпълня правомощията си по закон и ще назнача служебен ректор. Плагиатството е най-драстичната форма на нарушение на академичната етика.

Самият проф. Василев не беше открит за коментар, на сайта на Техническия университет обаче се появи становище, че тече масова кампания за оклеветяване на професора и че е нарушен правовия ред при избора на Комисията. И като финал - според списание "Сайънс" от 2014-та, 20% от подадените от българи научни ръкописи са плагиатство и така България води негативната класация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически спор за българската позиция по пакта за миграцията на ООН
Политически спор за българската позиция по пакта за миграцията на ООН
Собствениците на магазини по ул. Граф Игнатиев настояват за компенсации
Собствениците на магазини по ул. "Граф Игнатиев" настояват за компенсации