НОВИНИ

Паметникът на Асеневци се руши

Паметникът на Асеневци във Велико Търново се руши и има опасност да рухне, сигнализираха потребители във Фейсбук. Проверка на "По света и у нас" установи, че по монумента наистина има цепнатини и корозии, но няма опасност той да рухне. Внушителният паметник на Асен и Петър се намира в центъра на града и заедно с крепостта Царевец и църквата „Свети 40 мъченици" е сред знаковите културни-исторически обекти в града.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
16:29, 09.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Паметникът „Асеневци" е издигнат през 1985 година, в чест на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Специалисти казват, че действително, по него има цепнатини и корозии, но са категорични, че паметникът няма да рухне.

Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет Община Велико Търново: Имаше проблем с пространството около паметника, там са наредени павета, има отводнителни шахти, които бяха от времето амортизирани, оправиха ги от ВиК, проблемът е отстранен.
Мартин Митев, дирекция „Култура" община В.Търново: Все пак са минали 30 години. За тях всеки един материал, независимо дали е камък, метал, той подлежи на атмосферните влияния, той корозира с времето. Като цяло не можем да говорим за сериозни проблеми по паметника.

Автор на паметника е известният български скулптор Крум Дамянов.

От Общината са го уведомили за състоянието на монумента и до дни той ще пристигне с представители на техническия екип на място.

Ганчо Карабаджаков, заместник- кмет на Велико Търново: Той ще дойде тези дни и ще огледа, за да види дали има някакъв проблем, който предполага някаква намеса!

Във Велико Търново и близките села има над 500 паметници, релефи, бюстове и паметни плочи. Комисия обследва състоянието им и издава предписания, ако се налагат ремонти и реконструкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха бившата първа дама на Филипините Имелда Маркос за корупция
Осъдиха бившата първа дама на Филипините Имелда Маркос за корупция
Свършиха противогрипните ваксини във Варна
Свършиха противогрипните ваксини във Варна