НОВИНИ

Свършиха противогрипните ваксини във Варна

В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. За проблема сигнализираха зрители на БНТ. Фармацевтите в града потвърдиха, че количествата са изчерпани преди седмици и нови доставки не се очакват.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
16:16, 09.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Росица Костадинова е медицинска сестра вече 30 години. Заради ежедневния контакт с болни пациенти не пропуска да се ваксинира срещу грип. Тази година обаче не успява, защото противогрипни ваксини в аптеките няма.

Росица Костадинова: В няколко аптеки проверих, липсваше противогрипна ваксина.
Дадоха ли ви някакво обяснение?
- Че няма достатъчно количества внесени и са изчерпани за момента.

Фармацевтите в града недоволстват, че ежедневно връщат притеснени пациенти, а сезонът за имунопрофилактика приключва чак през декември.

Надежда Чаушева, фармацевт: От една, две седмици нямаме.
Хората търсят ли ги още?
- Да, търсят ги, разочаровани са, ядосани…

Близо 50 процента от пациентите с хроничени заболявания във Варна се ваксинират всяка година. При тях грипът протича тежко и води до усложнения.

Д-р Стефка Харитонова: Това е крайно необходимо за нашето население, особено по-възрастното. Рисковите групи са хората с хронични страдания, и децата - точно тези пациенти са най-уязвими, затова се налага да бъде предложена имунизация.

Представители на една от фирмите-доставчици на противогрипни ваксини уточниха, че са внесли същото количество като миналата година, макар че отчитат спад в броя хора, които се имунизират. От там допълниха, че разпространението на ваксините в аптечната мрежа тази година е започнало по-рано - още през месец септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметникът на Асеневци се руши
Паметникът на Асеневци се руши
91 страни по света не могат да запазят сегашния брой на населението си
91 страни по света не могат да запазят сегашния брой на населението си