Близо 600 хиляди лева са раздадените бонуси в Агенцията по вписванията

Бонуси между 700 и над 3000 лева са получили служителите на агенцията по вписванията и директора на ведомството за периода, в който Търговският регистър не работеше заради срив. Правосъдният министър Цецка Цачева е разпоредила проверка по случая. Изпълнителният директор на Агенцията Габриела Козарева увери, че е спазила закона при раздаваното на бонусите и че тримата служители отговорни за самия регистър не са получили парично поощрение.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 09.11.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че наистина не е морално служителите от агенцията по вписванията да получат бонус за периода, в който търговският регистър не работеше и блокираше работата на бизнеса у нас. Министърът обаче се позова на наредба, която позволя на директорите на ведомства да разпределят бонуси на всеки три месеца при условие, че са постигнати икономии.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Не веднъж съм изказвала, ще го обява категорично - гнева си от това, което се случи. Но нека да държим сметка, за усилията на всички тези служители, които работят в агенцията каза се точното им число - 635, които и в периода на срива, полагаха и изпълняваха задълженията си.

Министър Цачева похвали новоназначения шеф на ведомството Габриела Козарева, която също е получила бонус. Самата Козарева отказа да каже на каква стойност е той, но изтъкна че подчинените ѝ служители са възнаградени с близо 600 хиляди лева , като една трета от тези пари е била за висококвалифицираните кадри на ведомството.

Бонус не са получили само тримата служители пряко отговорни за търговския регистър. Засега обаче тяхната вина за срива не е доказана. Козарева обясни, че допълнителния стимул е изплатен заради усилията по възстановяване на сринатия регистър и увери че той вече работи без закъснение.

Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията: Мога да ви уверя, че първите десет дни, ако не 14 се работеше наистина по 24 часа, след което се работеше всяка събота и неделя при това с удължено работно време и това не е труд, който би могъл да бъде възнаграден по реда на трудовия кодекс.

Бонусите в Агенцията коментира и финансовият министър Владислав Горанов, който обясни, че служителите, които са изпълнили добросъвестно задълженията си е нормално да бъдат стимулирани.

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители и длъжностни лица, които носят отговорност макар и косвена, свързана с техническия проблем, възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо.

Депутатът от БСП и член на бюджетната комисия към парламента Румен Гечев коментира, че виновните за срива още не са наказани.

Румен Гечев, член на бюджетната комисия в НС, БСП: Вероятно раздаването на бонуси в Агенцията по вписвания предполагам, че е законно, но то наистина не е морално, при положение, че те хвърлиха в хаос цялата българска икономика за няколко седмици.

Правосъдният министър очаква резултати от проверката за бонусите до седмица. До края на годината пък трябва да завърши разследването какво е довело до срива в търговския регистър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Собствениците на магазини по ул. Граф Игнатиев настояват за компенсации
Собствениците на магазини по ул. "Граф Игнатиев" настояват за компенсации
Алексей Петров беше напълно оправдан по делото Октопод
Алексей Петров беше напълно оправдан по делото "Октопод"