САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Министър Петков: Няма хаос в изчисляването на пенсиите

Не мисля, че има хаос за пенсиите. Това заяви в студиото на "Още от деня" социалният министър Бисер Петков. Той обясни какви са промените във формулата за изчисляване на пенсиите за бъдещите пенсионери.

от БНТ
18:42, 27.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Бъдещите пенсионери и особено тези, на които предстои пенсиониране през 2019 г., трябва да знаят, че от 1 януари тзи година са в сила промени, съгласно които формулата за изчисляване на пенсиите е по нов начин, като се взема периода от 2000 г. до годината на пенсиониране.

Министърът заяви, че днес в НС е внесен законопроект и предстои обсъждане по предложените промени.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Ние внесохме законопроект в НС, според който при заявяване за пенсия, бъдещите пенсионери да имат право да поискат пенсията да бъде изчислена по стария ред, действал до 2018 г. - тоест при тях ще може да участва коефициент с три избрани години от последните 15 преди 1997 г.

Новите пенсии ще растат, категоричен е министър Петков.

;

Социалният министър коментира и противоречията относно новия Закон за хора с увреждания и правилникът, който трябва да влезе в сила от 1 април.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Социалните партньори не харесаха Закона за хората с увреждания, а правилникът няма как да излезе извън неговата рамка. Ние се съобразихме с критиката на работодателите за предоставяне на данни за преизчисляване на квотите. Съобразихме се с възражението на синдикатите, че се дописва законът, така че има чуваемост. Правилникът днес беше гласуван и приет от МС, и предстои да се прилага от 1 април.

Ако говорим за политическа криза, мисля че тя е овладяна, нямам притеснения за работата на кабинета, каза в заключение министър Петков по повод трусовете в най-голямата управляваща партия през последните дни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Български евродепутати: Оптимисти сме, но опасността от Мобилност не е минала
Български евродепутати: Оптимисти сме, но опасността от "Мобилност" не е минала
Присъждат годишните награди за театър „Икар“
Присъждат годишните награди за театър „Икар“