НОВИНИ

Министър Захариева ще участва в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Ню Йорк, където от 23 до 26 септември 2019 г. ще участва в 74-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от МВнР.

министър захариева участва тата сесия общото събрание оон
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 21.09.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Основните въпроси в дневния ред на тазгодишната сесия на ОС на ООН включват мир и сигурност, изкореняване на бедността, качественото образование, борба с климатичните промени и приобщаване.

Екатерина Захариева ще участва на 23 септември в Среща на върха по климата, чиято цел е да се засили изпълняването на ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение по климата. На 24 септември външният министър ще бъде на откриването на Общия дебат на 74-тата сесия на ОС на ООН, ще представлява България в Среща на високо равнище по ситуацията в Сирия, организирана от ЕС. На 25 септември Захариева ще участва в Конференция по чл. 14 за ускоряване на влизането в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).

Вицепремиерът ще проведе редица двустранни и многостранни срещи, сред които четиристранна среща между външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия (т.нар. формат Б4), неформална среща на министрите на външните работи от страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), неформална среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

На 25 септември Захариева е поканена на Трансатлантическа вечеря на министрите на външните работи, чийто домакин е държавният секретар на САЩ Майк Помпео. В същия ден външният ни министър ще открие и съпътстващо сесията на ОС на ООН събитие, посветено на деинституционализацията и под надслов "Преобразуване на грижите за деца: Изпълнение на ангажимента на Дневния ред на развитието 2030 никой да не бъде изоставян".

На 26 септември външният министър ще се срещне с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор, ще участва и в събитие, посветено на "Алианс на мултилатерализма". Тази инициативата, подкрепена от министър Захариева, е лансирана от министрите на външните работи на Германия и Франция Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малта ще проведе независимо разследване за убийството на Дафне Галиция
Малта ще проведе независимо разследване за убийството на Дафне Галиция
Иран критикува санкциите на САЩ
Иран критикува санкциите на САЩ