НОВИНИ

Миньорите от Бобов дол получиха ваучери на стойност 80 лева

Миньорите от Бобов дол казаха, че са получили заплатите си за септември месец, които им дължеше от ръководството на „Въгледобив Бобов дол”. Изплащат се и ваучерите за храна, които повече от шест месеца не бяха получавали работещите в рудниците. Хората разказаха, че обстановката в мините за сега е спокойна, но се притесняват, че след няколко месеца отново ще се заговори за затваряне на рудник „Бабино”, където работят около 650 човека.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
20:40, 27.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Георги Берегански е на 30 години, работи от 8 години в рудник „Бабино” към мината в Бобов дол. Разказва, че в града няма друга алтернатива за работа и е доволен е от заплата, която получава. Съпругата му работи като шивачка и заедно успяват да покриват разходите си.

Георги Берегански
„Значи, аз съм майстор копач - 800-850. Понякога има и премии и 900. Ако се дава редовно и няма удръжки, аз работим, тя работи и стига.”

Миньорът разказва колегите му са доволни от това, че са си получили парите.

Георги Берегански
„Добре е. Дава се поле за работа. Обещаха, че няма да се затваря рудника, времето ще покаже.”

Според жителите на Бобов дол, ако до преди годни градът е бил е един от развиващите се, сега все повече се обезлюдява и хората напускат, заради ниските доходи. В магазините винаги първо свършва най-евтината стока."

Николина Гаджова
„Дори сега вижте преоценения хляб ми свърши. Новия стой. В Бобов дол си е мизерно.”

Днес омбудсманът Мая Малонова раздаде непотърсените ваучери от националната кампания „Великден за всеки”. Над 1800 миньори ще получат ваучери на стойност по 80 лева. В министерство на енергетиката е сформирана работна на група, която обсъжда възможностите и перспективите за запазване на въгледобива в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валония приема СЕТА с условия
Валония приема СЕТА с условия
Юнкер увери Борисов, че механизмът за наблюдение може да отпадне до 2019 г.
Юнкер увери Борисов, че механизмът за наблюдение може да отпадне до 2019 г.