Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мирослав Ненков: Насилието над медици ще продължи, това е проблем на обществото

„Дори идеята за отпадане на лимита за болниците да се осъществи, трябва да има някакъв ограничаващ критерий, защото не може без някакъв вид лимит“, заяви в студиото на „Още от деня“ заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Той добави, че средствата за болниците са недостатъчни, но вероятно има случаи на недобросъвестно или некомпетентно изразходване на държавните пари за здравеопазване.

от БНТ
19:15, 20.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Частните болници нямат този проблем със средствата, защото се отнасят като добри стопани към своите разходи и приходи. За съжаление, държавата не се представя като много добър стопанин.

Ненков добави, че по данни на Здравната каса не се увеличава броят на хоспитализациите, но в същото време се увеличават разходите на болниците. Според него това се дължи на разкриването на нови отделения и откриването на нови болнични заведения. Ръководството на Здравната каса твърди, че на този етап в годината е рано да се постави въпросът за актуализиране на бюджета.

В бъдещето българско председателство на Съвета на ЕС здравните въпроси ще бъдат достъпът до медикаменти и затлъстяването на децата. Според зам.-министър Ненков проблем е ранното съзряване при децата, което е в следствие на съдържанието на храните у нас.

;
Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Остатъчните хормони и антибиотици, с които животните се хранят, са в допустимите норми според специалистите, но това е въпрос на обсъждане.

По въпроса за реекспорта на лекарства зам.-министър Ненков заяви, че проблемът е в сивия сектор.

Той заяви, че очаква в скоро време да се оправят двата основни според него проблема във Фонда за лечение на деца - липсата на кадри и лошия правилник, който поставя затруднения при някои случаи на лечение на деца. Зам.-министър Ненков сподели, че не очаква в скоро време да се разреши проблема с насилието над медиците.

Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Той може да се преодолее с възпитание и образование, което ще отнеме години.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Заети са хотелските комплекси в Сандански през летните месеци
Заети са хотелските комплекси в Сандански през летните месеци
Радев: България и Македония трябва да обърнат нова страница в отношенията си
Радев: България и Македония трябва да обърнат нова страница в отношенията си