НОВИНИ

БДЖ ще изплати част от дълговете си и ще поръча 15 нови мотриси

224 милиона лева дава правителството за оздравяване на БДЖ, след като в петък Брюксел разреши отпускането на държавна помощ. От компанията съобщиха, че със средствата ще бъдат изплатени дълговете на железниците и ще бъдат поръча нови 15 мотриси през септември.

Николай Минков
от Николай Минков
17:24, 20.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Погасяване на дълговете, купуване на нови мотриси и създаване на ремонтно дружество, чрез сливане на сградния фонд и машинния парк на пътнически и товарни превози, са част от общо 21 проекта за оздравяване на железниците.

Амбицията на БДЖ е да продава по 30 млн. билета на година - т.е. с 10 млн. повече, след като бъдат изплатени дълговете на компанията и бъдат закупени нови мотриси.

В момента дългът на БДЖ е 412 млн. лв.

Владимир Владимиров - изп. директор на БДЖ: "За нас важното е 224 млн.лв. погасяване задълженията към банките. Още 97 млн. генерираме собствен ресурс, погасяваме задълженията към НКЖИ и още малко към банките. Приключваме темата със задълженията и паралелно, още докато тече този процес, стартираме процедурата за доставка на нови мотрисни влакове, които би трябвало да се движат с по-висока скорост по трасетата, които до 2023 г. ще бъдат завършени.

А за първи път БДЖ са натовари академичната общност със задачата да определи какви мотриси са нужни на България.

Велик Занчев - зам.-министър на транспорта: Професори от Техническия университет, от УНСС, от ПЖИ работят, заедно с наши специалисти и специалисти за да се оформи визията от какви мотриси, какви влакове са нужни на БДЖ.

От БДЖ изчислиха, че с новите мотриси разстоянието до морето ще отнема 3 часа, което ще превърне железниците в основен конкурент на автомобилния транспорт.

От БДЖ казаха още, че от 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети.

Пламен Пешаров - управител на "Пътнически превози" в БДЖ: От месец септември стартираме експерименталното внедряване на тази система в някои от големите гари. Значи онлайн ще можете да си издавате билети предварително. ще можете на място самите кондуктори да ви издават билети. Ще стартира и процедура за ремонт на локомотиви, които са жизненоважни, за да не закъсняват влакове и да тръгват навреме.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден случай на агресия в училище
Пореден случай на агресия в училище
Най-малко 15 души са загинали при атентата с кола бомба в сомалийската столица
Най-малко 15 души са загинали при атентата с кола бомба в сомалийската столица