НОВИНИ

Пренасочват за улични ремонти средствата за събаряне на Гарнизонната фурна

Средствата, предвидени за събаряне на Гарнизонната фурна в Пловдив, ще бъдат пренасочени за ремонти на улици в район "Западен". Очаква се на сесия Общинският съвет в града да реши дали 350 000 лева да отидат за облагородяване на инфраструктурата. Докато това стане съдбата на необитаемата сграда все още не е ясна.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
13:00, 20.06.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Средствата са заделени от районната администрация през 2016-а година. Още тогава е решено през тази година те да бъдат изразходвани за събаряне на Гарнизонната фурна и изграждане на голям парк. Това обаче не стана, защото културни дейци се обявиха против разрушаването на сградата.

Димитър Колев – кмет на район "Западен"
"След като няма единомислие и има открита такава процедура най-нормалното е да изтеглим средствата и да ги вложим в друг вид облагородяване на района, докато нещата по темата бъдат избистрени."

Хората, които искат да бъде запазена фурната, събират подписи в своя подкрепа. Процедурата ще трае два месеца. В същото време много от жителите на района искат необитаемата от години сграда да бъде съборена.

Мария Колева – жител на район "Западен"
"За бутането сме, защото е пълна съборетина. Опасна за жителите от квартала. Живеят бездомници."

Според художника Емил Миразчиев, който е против събарянето на фурната, не е ясно къде ще отидат тези средства и е по-добре да бъдат изразходвани за ремонт на сградата. Той иска също фурната да бъде дадена на концесия безвъзмездно на сдружение с нестопанска цел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутата Манол Генов
Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутата Манол Генов
Френският военен министър подаде оставка
Френският военен министър подаде оставка