НОВИНИ

Шефът на ВКС Лозан Панов отказва да ползва колите на НСО

Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов няма да използва повече колата, която му предлага Национална служба за охрана, тъй като не може да бъде убеден в сигурността й. Това стана ясно от негово изказване пред журналисти във ВСС. Предстои той да уведоми директора на НСО за решението си.

bnt avatar logo
от БТА
10:49, 20.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Причината за решението на Панов е, че прокуратурата отказа да разследва инцидента с колата, дадена му от НСО, тъй като не са намерени доказателства за умишлено развиване на болтовете придържащи гумата на автомобила. Проблемът беше установен от Панов и шофьора му, който е от службата за охрана, при пътуване извън София на 1-ви юни.

По думите на Панов констатацията на прокуратурата е странна, че специализираният транспорт на НСО предлага луксозна кола, на която може при интензивно движение болтовете, придържащи гумите, да се саморазвият.

Лозан Панов, председател на ВКС: Това означава, че няма сигурност при осигуряване на специализирания транспорт на НСО. Това, което мога да направя е да се откажа от използването на автомобила на НСО.

Според проверката на прокуратурата, другата възможна причината да са развити болтовете на гумата е това да е направено умишлено от шофьора на НСО. За това обаче няма достатъчно доказателства, а и самият Лозан Панов не допуска подобна възможност.

Панов коментира и избора на съдиите за нови членове на ВСС, който според него е показал на обществото, че магистратите не са безразлични към съдебната система. Според него съдиите са се доверили на съвестта си и са поискали да има ВСС, в който побеждават аргументите и коректността.

Шефът на ВКС отново се обяви за това, че парламентарната квота в съвета трябва да бъде намалена и към това трябва да се насочи съдебната реформа. След като преди дни приключи първият пряк избор на магистратите за членове на новия състав на ВСС, предстои парламентът да излъчи своите 11 представители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старият гробищен парк на Силистра – развъдник на змии
Старият гробищен парк на Силистра – развъдник на змии
Мадона си купи имение в Португалия (СНИМКИ)
Мадона си купи имение в Португалия (СНИМКИ)