НОВИНИ

​Охлаждат кучетата в пловдивския приют през летните дни

Освежаване за кучетата без дом в Пловдив през горещите дни. В приюта за бездомни животни вече е монтирана система за охлаждане на въздуха. Това става чрез водна мъгла, която ще бъде пускана, когато температурата на въздуха надвиши 32 градуса, което за Пловдив е често явление.

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 20.06.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Охлаждащите системи са монтирани над всяка клетка на 73-те кучета, които живеят в момента в приюта. Технологията използва водна помпа и дюзи, които превръщат водата във водна мъгла с много ситни капки. Системата се пуска само в най-горещите летни дни.

д-р Тихомир Трендафилов - управител на Приют за бездомни животни-Пловдив: Един вид, когато температурата е по-висока самите капки не позволяват да паднат на земята и да мокрят самите животни. Просто ще овлажняват самия въздух.

Капковата система понижава температурата с 10 градуса и така се получава свеж бриз. Този вид охлаждане е рай за кучетата, които страдат от летните жеги. Допълнително затруднение за тях са и клетките, които се нагряват от слънцето.

д-р Тихомир Трендафилов: Нямат потни жлези. Единствено отделят топлина чрез езика. Повече се задъхват. Повече лежат. Търсят сянка. Повече вода пият.

Системата предпазва и от летящи насекоми. Пречиства се и въздуха. От приюта заявиха, че тя няма да натовари бюджета на предприятието, защото водата идва от собствена сонда. През зимата ще бъде премахвана и монтирана отново през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Отменени полети в САЩ заради рекордни жеги
​Отменени полети в САЩ заради рекордни жеги
​Фирми изкупуват по-скъпо липовия цвят тази година
​Фирми изкупуват по-скъпо липовия цвят тази година