НОВИНИ

Промяна при използването на рецептурните книжки

От следващия месец се въвеждат нови правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците ѝ.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
06:49, 20.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка. Това, обаче затрудняваше аптекарите при отчитане ,защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците ѝ.

Дмитрий Тюлеков – фармацевт: Трябва да си закупи рецептурна книжка болния ,да отиде при личния лекар, да нанесе данните т.е. диагноза всичко ,след което отива в здравната каса заверява книжката и от нататък тя е валидна и могат да бъдат изписване рецепти по нея. Ще въведе едни по-добър порядък при издаване на книжките.

Промяната е записана в новия рамков договор и предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента.

Дмитрий Тюлеков – фармацевт: Някой, ако е само с едно заболяване ще има по-дълго време, ще може да ползва книжката. Който е с повече за по-късо време, по-бързо ще се използва. Тези с повечето заболявания ще им се налага по-често да си взимат книжки.
Даниела Петкова: Има гратисен период до първи юли, след първи юли няма да се разрешава повече от 16 стр. да се заверява и с нея да се изпълняват рецептите за лечение на пациенти.

Здравните книжки на пациентите вече ще се издават само от Здравната каса, а не както досега – от личния лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Фирми изкупуват по-скъпо липовия цвят тази година
​Фирми изкупуват по-скъпо липовия цвят тази година
​Диви прасета нападнаха черешовите масиви в кюстендилски села
​Диви прасета нападнаха черешовите масиви в кюстендилски села