НОВИНИ

Безплатни уроци за безопасно шофиране

В сутрешния блок на БНТ1 ви срещаме с двама млади мъже, които са превърнали в своя мисия безопасността на пътя. Виктор и Иван са изминали стотици хиляди километри и са убедени, че всеки може да стане по-добър шофьор, ако промени вредните си навици зад волана и познава добре своя автомобил. Ето защо двамата дават напълно безплатни уроци по безопасно шофиране. Инициативата, започнала в социалните мрежи, набира все по-голяма популярност.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
08:58, 07.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Едва15-годишен, Виктор вече е автомобилен състезател. Следват поредица курсове по дрифт, екстремно и безопасно шофиране и така пресичат пътищата си с Иван.

Иван Луков: Един човек, ако можем да му променим вредните навици и да му покажем какво не трябва да прави, докато шофира, и да го направим малко по-безопасен на пътя, за нас ще бъде успех.

Така се ражда Фейсбук групата "Аз съм на пътя, научи ме да шофирам". В социалната мрежа всеки може да се се свърже с Виктор и Иван. Уроците им са напълно безплатни. Двамата се качват във вашия автомобил и след 30-минутно каране в градски условия, вече могат да ви кажат кои са вредните ви навици зад волана

Виктор: Забелязваме доста общи грешки - оставяне на свободна скорост и човекът управлява автомобила само със спирачката. Това е изключително опасно. Позицията на седене, много хора застават по начин, който на тях им изглежда много удобен, но за съжаление им пречи и те нямат времето да завъртят достатъчно волана когато им се наложи.

Резките маневри, неправилният начин, по който държим волана, честата употреба на спирачка... списъкът е наистина дълъг. Но Иван и Виктор вярват, че тези грешки лесно могат да бъдат поправени.

Иван: Когато човек изпадне в дадена ситуация контролирано и му е обяснено какво ще стане и той ще го изпита, вече когато е на пътя той е по-сигурен, защото знае какво е усещането когато това нещо се случва.

Виктор и Иван искат да пренесат уроците си и на полигон. Готови са да споделят уменията си и с шофьори извън столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подобрява се състоянието на двамата намушкани в столичния квартал Дианабад
Подобрява се състоянието на двамата намушкани в столичния квартал "Дианабад"
Ивановден в приюта на отец Иван в Нови хан
Ивановден в приюта на отец Иван в Нови хан