НОВИНИ

Полицията прави проверка на адресните регистрации в Кресна преди местния вот

С около 700 души се е увеличило населението на Кресна от 2018-та до април тази година, затова от полицията са започнали да обикалят адресите, на които има регистрирани нови жители. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че може да се стигне до дерегистрация на новите жители. В неделя на изборите в Кресна ще могат да гласуват 5174 души, като те ще избират между петима кандидати за общински кмет.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
15:52, 23.10.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

За да могат да упражнят правото си на глас, новите жители на Кресна трябва са се регистрирали по постоянен адрес преди 25 април. Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че за 170 от новите жители се предполага, че са регистрирани без знанието на собствениците на жилищата.

Младен Маринов: Процедурата е такава, че общинската администрация адресно регистрира на база декларация на собственика и наем за настаняване. В тези думи най-вероятно става дума за фалшифициране на документи.

Преди няколко дни в прокуратурата в Сандански е получен сигнал за съмнително увеличение на живеещите в общината. Затова от полицията са започнали проверки.

Юни месец тази година е била извършена проверка на новорегистрираните жители на общината след искане на областния управител на Благоевград. Нарушения не са били констатирани. Сега областната администрация иска нова проверка.

Младен Маринов: В момента се прави постъпления и от прокуратурата и от полицията по отношения на областната управа за доказаните случаи на регистрирани без основание да бъде извършена служебна дерегистрация.

Освен в общинския център нови жители се регистрират и в близките села. А от общината обясниха, че броят на желаещите да имат постоянен адрес в Кресна всяка година е един и същ.

Петър Петров, вр. и. д. кмет на община Кресна: Тук има едно вътрешно движение, да кажем от хора от Кресна са регистрирани в Брезница и обрано - от Брезница в Кресна, и така в селата и общинския център.

Евгени Николов е бил проверен преди няколко дни от полицията и се е наложило да пише обяснения от кога живее в къщата си.

Евгени Николов: На адреса сме регистрирани аз съпругата ми и децата ми.

Местните жители казват, че непознати хора не са виждали в града.

От държавното обвинение в Сандански, обясниха, че преписката по случая е предадена за разглеждане в специализираната прокуратура, от където трябва да преценят има ли изборен туризъм или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 обвинени за разпространение на наркотици в Стара Загора остават в ареста
8 обвинени за разпространение на наркотици в Стара Загора остават в ареста
ВМРО отбеляза 126 години от създаването си
ВМРО отбеляза 126 години от създаването си