Асоциацията на млекопрерабтвателите в България и животновъди започват информационна кампания във връзка с промените в Наредбата за събиране и преработка на млякото. Новите изисквания за изследване на суровото краве мляко влязоха в сила на 7 март, но все още голяма част от фермерите казват, че не са запознати с правилата или не виждат смисъл в тях
Промените в Наредба 2 задължават фермерите, които продават сурово мляко да го изследват за точка на замръзване. Целта е да се разбере дали към млякото е добавена вода. Тестовете в лабораторията трябва да се правят два пъти в месеца.
Д-р Георги Чобанов - директор на Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол на фуражите”, БАБХ : „Не се взима под внимание резултата само на една проба, а се изчислява средната стойност“.
Ако и във втората проба има отклонения, производителят попада в списъка на фермите, които не отговарят на изискванията. Първият такъв е публикуван в сайта на Агенцията по храните на 1 май. Фермите имат три месеца, за да се поправят. Ако и този срок не се спази, на производителя се забранява да продава мляко докато не подобри показателите.
Стилияна Латинчева и семейството й отглеждат 50 крави в Софийска област. Според фермерите, изискванията в Наредба 2 могат да доведат до злоупотреби.
Стилияна Латинчева - производител на мляко: „Колко независим е пробовземачът? Каква отговорност носи върху взетите проби? Кое точно гарантира, че пробата, която взима той от мен е същата, която ще отиде в лабораторията?“
Производителите са недоволни и че пробите, които се правят са за тяхна сметка. Ако резултатите не отговарят на критериите, те трябва да платят и извършването на официален контрол.
Стилияна Латинчева - фермер: „Тук по никакъв начин не виждам стимул за дребните производители. За някои от колегите ще бъде по-евтино, защото лабораторията е в техния град, за други няма да е така.“