НОВИНИ

Модерно здравеопазване: Лекари дават видеоконсултации за пациенти от селата

За първи път в България болницата в Русе осигурява видеоконсултации за възрастни хора от малки населени места, които често остават без лекарско наблюдение. Видеоконсултациите се осъществяват чрез интернет платформа, базирана в болницата и в три общински центъра. До края на годината услугата ще бъде безплатна.

bnt avatar logo
от Пламенка Тонева
10:18, 05.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Поради липсата на лекари по селата и отдалечеността им от градовете, възрастните хора често остават без възможност от здравни консултации. От май софтуерната система се тества във Ветово, Ценово и Две могили. Там работи и здравен асистент.

Д-р Кристиан Иванов: Сега тази 95-годишна, няма да може да влезе, но здравният асистент ще й помогне. Тази женичка все някога й е правено ЕКГ от личния лекар, рентгенова снимка. Всичко това може да бъде обработено от асистента и аз да го видя и да дам някакво второ мнение. Ако се нуждае от спешна помощ, ще бъде осъществена. Видеовръзката за разлика от телефонното обаждане – това е много важно за лекарите – външния изглед на болния. Една трета от диагнозата е външният вид на болния.
Божидар Борисов, кмет на Община Две могили: Проявяват наистина интерес. Ако тръгнат да правят прегледи в Русе, Бяла, Велико Търново, това така или иначе е свързано пак с финансови разходи, било за билети, гориво, ако някой ги вози.

По думите на софтуерните специалисти, това е първият етап от новата услуга, така наречената затворена система, когато единственият начин за видео консултации са устройствата в малките населени места.

Иван Йосифов, софтуерен специалист: На по-късен етап, когато стане отворена система, ще имате възможност от домашния си компютър, от телефона си, от таблет да направите регистрация като потребител, да проверите списък със специалисти и да изберете при кой да запазите час или да поискате незабавна консултация.
Д-р Кирил Панайотов, управител на лечебни заведения: Тази система има много периферни устройства, които ние след Нова година се надявам да започнем да ги прилагаме.

Когато услугата стане платена, специалистите ще определят размера на таксите, като идеята е те да са по-ниски от тези за реалния преглед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два нови труса край о-в Закинтос
Два нови труса край о-в Закинтос
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Да пееш на сцената с Енрике Иглесиас
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Да пееш на сцената с Енрике Иглесиас