НОВИНИ

МОН предлага 11 нови защитени специалности

Министерството на образованието и науката предлага към утвърдените 29 защитени специалности от професии в списъка за следващата учебна 2019/2020 г. да се добавят още 11 нови специалности с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:17, 10.11.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
мон предлага защитени специалности

Към Списъка със специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда, са добавени три търсени специалности – машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества. С тях броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности и в двата списъка са предложени от отрасловите министерства и организациите на работодателите, като са разгледани и приети от междуведомствена комисия.

С добавянето им към списъците се създават условия за прецизиране на държавния план-прием и насочването му за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение на кадри за приоритетни икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учащите.

Новите специалности създават и възможности за изпълнението на регионални програми и проекти, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епъл обяви дефекти в iPhone X и 13-инчовия MacBook
"Епъл" обяви дефекти в "iPhone X" и 13-инчовия "MacBook"
Цветанов: Премиерът Борисов е фактор в Европа, а това дразни президента Радев
Цветанов: Премиерът Борисов е фактор в Европа, а това дразни президента Радев