НОВИНИ

Монтират новия заслон "Кончето" в Пирин планина

Новият заслон "Кончето" в Пирин планина ще бъде готов до седмица при добри метеорологични условия. Това обявиха от Асоциацията на планинските водачи у нас, които преди две години се заеха с тежката задача да подменят старата конструкция. Заслонът се намира на 2076 м височина, на един от най-трудните и емблематични маршрути в Пирин. Спасявал е десетки човешки животи, но повече от 60 години не е бил ремонтиран основно нито веднъж.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:12, 11.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Подмяната на заслон "Кончето" се превърна в кауза, която обедини стотици българи, обичащи планината. Близо 200 доброволци работиха неуморно през последния месец, за да пренесат над тон и половина товар в Пирин. Много хора от цялата страна дариха и средства, за да може идеята да стане реалност.

Мила Донева, доброволец: Това е една невероятна акция, която подобна до сега в България не се е случвала.

Тази седмица при хижа "Яворов" пристигна и хеликоптер, който ще пренася частите за новия заслон.

Орлин Чачановвски: Целия този товар, който е три тона, пакетиран на части, ще трябва да отиде горе и в момента, в който отиде веднага започва монтаж.

Теренът е опасен и труднодостъпен, а хеликоптер никога не е кацал в този участък.

Веселин Манолов, борден оператор на хеликоптер: Ние ще се опитаме да кацнем на половина с едно колело .... изцяло кацане с гасене на двигатели няма как да стане.

Хеликоптерът ще направи десет курса, за да транспортира всички части за новата конструкция, като ще свали и опакованите материали от стария заслон. Идеята е той да бъде превърнат в музей на открито и монтиран в района около хижа "Яворов".

Дарителската кампания за събиране на средства за построяване на новия заслон продължава. До момента са събрани около 40 000 лева, като почти всички ще отидат за покриване на транспортните разходите за хеликоптера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се променят съдебните такси по административни дела
Как ще се променят съдебните такси по административни дела
Правната комисия в НС отхвърли президентското вето върху Административния кодекс
Правната комисия в НС отхвърли президентското вето върху Административния кодекс