НОВИНИ

Москов за ваксините: "Политическа аката, която черпи сили от страха на майките"

В студиото на "Панорама" в петък вечер здравният министър Петър Москов показа документи, за да разсее съмненията в безопасността на ваксината Пентаксим.

москов ваксините политическа аката черпи сили страха майките
bnt avatar logo
от БНТ
06:42, 23.01.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Министърът заяви, че има изключително долна кампания, която цели да внуши притеснения, страхове и несигурност за състава, сигурността и безопасността на ваксината. Той цитира писмо от централата на френската фирма "Санофи", от което става ясно, че петвалентната ваксина, дарена ни от Турция, за което има междуправителствено спаразумение, е произведена във Франция, в завода на "Санофи" в Лион. Всяка една компонента на петвалентната ваксина е произведена в Лион, част от тази ваксина се доопакова в турската фабрика под лиценза на "Санофи". Министърът представи десетки сертификати на турския завод за добра производствена практика GMP – сертификат, който се дава, за да удостовери от член на Европейския контролен орган по лекарствата ЕМА, за да гарантира,че всички производствени процеси са в съответствие с всички европейски практики. Показа и протокола по качество за освобождаване от турския завод Мефар, издаден от френската фирма Санофи, в който е посочено, че отговаря на изискванията на европейската фармакопея.

В студиото на БНТ министър Петър Москов и Георги Свиленски от БСП влязоха в остър диалог. “Няма нищо по-долно от това да мотивирате политическите си цели, черпейки сила от страховете на майките”, заяви д-р Москов и се аргументира, че причината за всички атаки е да се подплати вотът на недоверие, който от левицата ще внесат. Има и икономически интереси, но политическите говорители на този скандал са БСП и техните партньори от ДПС, каза министърът.

Георги Свиленски показа в отговор доклада на министър Петър Москов до Министерски съвет, че ваксината не е дарение, а бартер и ваксините за хепатит са в детски опаковки.

ОЩЕ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В "ПАНОРАМА"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-добре учебници след година, отколкото - лоши учебници
По-добре учебници след година, отколкото - лоши учебници
Лодка е паркирала в кв. Стрелбище
Лодка е паркирала в кв. "Стрелбище"