Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МОСВ: Без забрана на строителство в зона "Калиакра", ще има големи санкции

Ако българската държава не беше издала забранителна заповед за строежи в зона "Калиакра", преминавахме към наказателна фаза, което означава ефективна еднократна санкция в размер на няколко милиона евро. Това каза министърът на околната среда Нено Димов на извънредна пресконференция в Министерството на околната среда и водите.

bnt avatar logo
от БТА
13:04, 04.08.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
мосв без забрана строителство зона калиакра големи санкции

Срещата е по повод на протестите на жителите на региона срещу забраната за ново строителство в защитена зона "Калиакра".

Димов посочи, че санкцията, която може да бъде наложена на страната ни, се определя по формула и не може да каже колко точно ще бъде тя, но допълни, че има и ежедневна санкция в размер на 20 000 евро до момента, до който България не предприеме изискуемите от нея мерки.

Според него съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите.

Той даде четири примера за ефективно събаряни постройки по съдебно разпореждане - в Испания са събаряни ветрогенератори, над 200 къщи и хотели, в Гърция - са събаряни крайбрежни сгради на остров Закинтос, както и близо до Атина, в Ирландия също има събаряни сгради.

Министър Димов посочи, че е имал разговори с представителите на ЕК и са постигнали споразумение, ако се изпълнят настоящите искания на Комисията, да се счита, че сме изпълнили задълженията си и България ще излезе от наказателната процедура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигана обвинение на следовател от Несебър
Прокуратурата повдигана обвинение на следовател от Несебър
Българският енергиен холдинг отчете по-малка печалба
Българският енергиен холдинг отчете по-малка печалба